De laatste dialooggroep binnen de dialoog ‘Samen aan Zet’ presenteerde op maandagavond 3 april zijn visie aan de gemeenteraad en het college van b en w. Het betreft de dialooggroep Wonen en woonomgeving, die zich bezighoudt met onderwerpen zoals Volkshuisvesting; openbare verlichting; landschap; afval; begraafplaatsen; groen; milieu; speeltoestellen en woningbouw-kavels. De dialooggroep bestaat uit 35 inwoners en vertegenwoordigers van bedrijven en (maatschappelijke) organisaties. De Nijkerkse politiek complimenteerde de groep met de inhoud van de visie en het vele werk dat is verzet. Daarnaast was zij ook enthousiast over de creatieve vorm waarin de groep de visie had gegoten.

In de weergave van de visie is de regenboog een bindend element. Een regenboog heeft alle kleuren en staat daarmee symbool voor diversiteit; de visie gaat over alle doelgroepen. Een regenboog is een boog, de visie is ook een ‘overkoepelende boog’. Verder is een regenboog volgens de groep een mooi wonder van de natuur en waardevast. Ook de visie streeft een nog mooier Nijkerk na, waarbij cultuurhistorie een vaste waarde is. De pot goud die altijd wordt beloofd aan het einde van de regenboog, staat symbool voor de belofte: Nijkerk is een plek waar je wilt wonen, werken, verblijven! In de stijl van de regenboog maakte de dialooggroep een flyer en een placemat waarop de visie beeldend is weergegeven. Daarnaast was er een  time-lapse filmpje dat laat zien hoe mooi de kernen van de gemeente Nijkerk zijn. De inhoud van de visie kwam terug in een tweede film.

Zeven kernwaarden

In de visie van de dialooggroep zijn de volgende zeven kernwaarden uitgewerkt:

  1. De woonkernen voorzien in de beschikbaarheid van de basisbehoeften in een verzorgde en goed bereikbare omgeving.
  2. Comfortabel wonen in een geordende omgeving draagt bij aan een respectvol, tolerant en aangenaam leefmilieu.
  3. Leven in een omgeving waarin op een verantwoorde en duurzame wijze wordt omgegaan met de belangen van boeren, bewoners, landgoedeigenaren, recreanten en natuur.
  4. Groene ruimte en monumenten geven rust en inspiratie en zijn belangrijk voor het welzijn en de Nijkerkse identiteit.
  5. Leven in een waardevolle omgeving waar sociale verbondenheid voelbaar is en ervaren wordt.
  6. Bereikbaarheid en veiligheid vormen de basis voor aangenaam woon-, werk- en recreatiegenot.
  7. De kracht uit de samenleving wordt benut; de gemeente stimuleert de aanjaagfunctie van inwoners en faciliteert burgerinitiatieven.


Bij deze zeven punten geeft de dialooggroep Wonen en Woonomgeving in de visie aan hoe dat speerpunt ingevuld  kan worden.

Woonkernen en voorzieningen

Als het gaat om de voorzieningen in de woonkernen, wil de dialooggroep de basisvoorzieningen behouden. Maar ook wil ze aantrekkelijkheid van de woonkernen vergroten door upgrades en ontrommeling, door aantrekkelijke elementen te versterken/uit te breiden en door het winkelaanbod te concentreren. De tweede kernwaarde, comfortabel wonen, is uitgewerkt in 7 punten.  Zo vindt de groep het bijvoorbeeld belangrijk dat er bij woningbouw goed gekeken wordt naar demografische ontwikkelingen en naar veranderende woonvormen. Het onderscheid in identiteit van de drie woonkernen wordt erkend en er wordt ingezet op energie-neutraal wonen en leven.

Bestaand landschap, cultuurhistorie, cultuurtoekomst en recreatie

De dialooggroep vindt het belangrijk  dat er een goed evenwicht is tussen cultuurhistorische waarden en een economische en duurzame agrarische sector. Daarbij moeten volgens de visie de karakteristieke landschappen worden behouden en versterkt. Dat geldt ook voor groene recreatie, zowel  binnen als buiten de stad.  Respect voor de rijke cultuurhistorische waarden en toegankelijkheid van recreatiegebieden zijn onder andere aandachtspunten.    

Waardevolle omgeving met sociale verbondenheid

Een ander speerpunt van de dialooggroep Wonen en Woonomgeving is: Leven in een waardevolle omgeving waar de sociale verbondenheid voelbaar is en ervaren kan worden. De groep ziet daarbij graag kwalitatieve, sociale, culturele en maatschappelijke voorzieningen voor alle doel- en leeftijdsgroepen, die continu passend zijn.

Infrastructuur

Op het gebied van infrastructuur vormen bereikbaarheid en veiligheid de basis voor aangenaam woon-, werk- en recreatiegenot. Alle inwoners moeten veilig en gemakkelijk gebruik kunnen maken van alle voorzieningen. Snelle digitale bereikbaarheid voor iedereen is ook een onderdeel van een goede infrastructuur. De dialooggroep noemt ook een verkeerssysteem, dat optimale veiligheid en bereik-baarheid garandeert voor alle verkeersdeelnemers.

Rolverdeling

Wederkerige samenwerking tussen overheid en samenleving is volgens de dialooggroep belangrijk in de rolverdeling. De gemeente faciliteert de  inwoners en verbindt partijen bij burgerinitiatieven. Van bewoners wordt verwacht dat zij als vrijwilliger in toenemende mate meer verantwoordelijkheid nemen voor het gebied waarin zij leven.

Reactie politiek

De gemeenteraadsleden gaven complimenten over zowel de inhoud als de uiterlijke vorm van de visie. Het is een evenwichtig verhaal, waarin aandacht is voor veel verschillende aspecten. Deze visie is een mooie basis die vertrouwen geeft voor de verdere uitwerking. Raadsleden gaven als aandachtspunt mee, dat de groep bij de uitwerking alert moet blijven op overlap van onderwerpen waar andere dialoog-groepen ook voorstellen voor bedenken. Een goede afstemming met deze groepen is van belang. Het is ook aan te raden om  gebruik te maken van kennis die er al in de regio en  bij de vakspecialisten van de gemeente bestaat over bijvoorbeeld actuele regelgeving en over de manier waarop het geld op dit moment wordt uitgegeven. Politici gaven aan, het mooi te vinden dat er in de visie aandacht is voor  landschap en voor cultuur, die bijdraagt aan de waarde van de leefomgeving. Het is bovendien ook belangrijk om te praten over het behoud van wat er al in de kernen is. Een discussie over  het wel of niet groeien van de gemeente Nijkerk werd  even geparkeerd. In de uitwerking zal dit punt waarschijnlijk weer aan de orde komen.

Wethouder Nadya Aboyaakoub gaf aan dat zij  ‘aangenaam verrast’ is over de visie. Het spectrum aan onderwerpen is breed en het kost veel energie om van al die onderwerpen samen een visie te maken. Zij heeft respect voor al die mensen die in de dialooggroepen werken aan het mooier en beter maken van Nijkerk, Hoevelaken en Nijkerkerveen. Namens het college complimenteerde ze de groep met de gedane  arbeid en het resultaat daarvan. Wethouder Aboyaakoub:  “De creativiteit in dit kleurrijke gezelschap is fantastisch en de films, flyer en de placemat zijn een mooie nalatenschap voor diegenen die niet in een dialooggroep hebben meegedacht.”   

Vervolg

De komende weken gaat de dialooggroep verder met het uitwerken van de visie in concrete voorstellen en acties. De visie en achtergrondinformatie is te lezen op de website http://samenaanzet.nijkerk.eu .