Willem Mulder is dertig jaar brandweerman geweest bij de brandweer in Nijkerk. Onlangs nam hij afscheid van het korps, maar hij blijft nog wel verbonden aan de brandweer. 

‘Being a firefighter is not something you just do, it’s something you are’. ,,Een mooie leus, want brandweerman zijn is niet iets wat je zomaar doet, het is iets wat je bent. Voor mij was het geen jongensdroom, maar het was wel een beroep dat mij enorm aantrok. En welk kind vindt de brandweer nou niet leuk?”, vertelt Willem. Op 28 maart 1969 zag zijn vader een grote vuurbal boven Harderwijk, waar het gezin toen woonde. Willem zelf was toen tien jaar oud en woonde nog maar een paar jaar in de stad. ,,Ik werd door mijn vader meegenomen naar de brand in molen ‘de Hoop’ aan de boulevard in Harderwijk, we waren er nog eerder dan de brandweer. Misschien ontstond toen mijn passie voor de vrijwillige brandweer.”

VERKOCHT In 1989 kwam Mulder in Nijkerk wonen. Het werken bij de brandweer begon voor hem te kriebelen toen in 1990 de brandweer kwam vragen of er bij MLS aan de Voltastraat 1 geoefend mocht worden. ,,Dat was uiteraard geen probleem. Aangezien ik naast MLS woonde en ook overdag beschikbaar was, werd mij gevraagd of ik ook bij de brandweer wilde. Ik heb een keer een oefenavond meegedraaid en met anderen over het brandweerwerk gepraat en vanaf dat moment was ik verkocht. Het voelde als een warm welkom bij een hechte club enthousiaste mensen en een mooie manier voor een stukje inburgering.”

Lees de rest van het artikel op Stadnijkerk.nl
Foto Rob Veen Photography Productions