Bent u weleens het slachtoffer geweest van een misdrijf, zoals diefstal, vernieling of oplichting via het internet? Heeft u last van rommel op straat of hinder van buren? Hoe veilig of onveilig voelt u zich? Dit zijn enkele vragen die in het kader van de Veiligheidsmonitor 2021 worden gesteld aan ongeveer 2500 inwoners van de gemeente Nijkerk. 

De Veiligheidsmonitor is een onderzoek naar criminaliteit, onveiligheid, buurtproblemen en het optreden van gemeente en politie. Dit onderzoek wordt op gemeentelijk en op landelijk niveau uitgevoerd. Het gemeentelijk onderzoek in Nijkerk begint volgende week. Dan valt bij ongeveer 2500 inwoners de uitnodigingsbrief op de mat. De resultaten worden in maart 2022 verwacht.

Burgemeester Renkema benadrukt het belang van de Veiligheidsmonitor: “De gemeente Nijkerk vindt het belangrijk om te weten wat de inwoners van de veiligheid en leefbaarheid in de gemeente vinden, waar ze tevreden over zijn en waar ze verbeteringen willen zien. Met die informatie kan het beleid beter worden afgestemd op de wensen en ervaringen van de inwoners.”

Meedoen is belangrijk

Het is belangrijk dat zoveel mogelijk inwoners die de uitnodiging ontvangen, meedoen aan het onderzoek. Alleen bij voldoende deelnemers ontstaat een goed beeld van de veiligheidssituatie in de gemeente. Deelnemers aan het onderzoek krijgen per post een uitnodiging om de vragenlijst van de Veiligheidsmonitor in te vullen. Dat kan op internet, via een beveiligde verbinding die de gegevens beschermt.

In de afgelopen jaren is het onderzoek al in meer dan 300 Nederlandse gemeenten uitgevoerd. De gemeente Nijkerk gebruikt de uitkomsten van dit terugkerende onderzoek bij de vormgeving en evaluatie van haar veiligheidsbeleid. Het onderzoek wordt uitgevoerd door I&O Research.