,,Ik heb in mijn hele leven nog nooit de griep gehad, dus waarom zou ik het nu nog krijgen?”, zegt de meneer tegen mij, als ik vraag of hij volgende week langskomt voor de griepprik. Met zijn zeventig jaar en een hartinfarct in het verleden loopt hij extra risico op nare gevolgen van de griep, zoals een longontsteking en hiervoor opname in een ziekenhuis.  

Tijdens een normale winter krijgt ongeveer één op de tien mensen griep. Bij velen een vervelende verkoudheid, maar bij sommigen echt flinke griep: rillen in bed van de hoge koorts, overal spierpijn, hoofdpijn, hoesten en keelpijn. En dat twee tot vijf dagen lang. Na afloop heb je het gevoel dat er een trein over je heen gereden is. En niet zelden volgen daarna weken herstel om weer een beetje conditie op te bouwen.

Ik moet denken aan de man van veertig, waar ik op aandringen van familie een aantal jaar geleden een huisbezoek moest doen. Zwetend in bed van de koorts voelde hij zich doodziek. En dit was hij helemaal niet gewend. Hij had alle kenmerken van de influenza griep en ik legde uit dat hij dit keer geen mannengriep, maar nu de èchte griep te pakken had. Alleen zijn vrouw kon daarom lachen, hijzelf voelde zich te beroerd voor een grap en verstopte zich maar weer diep onder de dekens.

Afgelopen winter is er nauwelijks griep geweest. Door de anderhalve meter regel vanwege corona kregen virussen nauwelijks vat op mensen. Ik verbaasde me samen met mijn collega’s erover dat we bijna geen zieke kinderen op het spreekuur zagen. Kinderopvang en scholen waren gesloten en veel mensen werkten thuis. Elke winter verwijs ik met spoed een aantal patiënten met copd of astma naar het ziekenhuis, vanwege forse benauwdheidsklachten. Maar afgelopen winter geen één. Uit angst voor corona bleven zij veel thuis en ver weg van anderen. Het resultaat was veel minder zieken. En toch lagen de IC’s overvol, vanwege het nog veel besmettelijker coronavirus.

Hoe zal dat deze winter zijn? Grijpen de virussen nu gretig om zich heen? De verwachting is dat het griepvirus met het loslaten van de anderhalve meter maatregel deze winter flink rond zal gaan. Op zich niet erg als je fit en gezond bent. En als je een kwetsbare gezondheid hebt of ouder bent dan zestig jaar, is er de mogelijkheid om via de huisarts een griepprik te krijgen. Ik zeg: doen! Ter bescherming van jezelf en anderen. En mogelijk helpt het ook de piepende en krakende zorg in ziekenhuis of elders om overeind te blijven.

Anne Marie Visser – De Stad Nijkerk