Rook jij en wil je stoppen? Doe dan met ons mee aan Stoptober. Dit jaar zien we de Stoptober-camper ook in de regio Gelderland-Midden om de rokende inwoners te mobiliseren om te stoppen met roken. In Gelderland-Midden rookt 17,4 % van de inwoners van 18 jaar of ouder. Stoptober geeft je op allerlei manieren steun om het stoppen met roken vol te houden.

Wethouder Harke Dijksterhuis: ‘Ik raad alle rokers aan om mee te doen met Stoptober. Dit is jé kans om blijvend te stoppen. De campagne sluit goed aan bij het beleid van de gemeente Nijkerk. Met het sport- en beweegakkoord en het leefstijlakkoord stimuleren we samen met lokale organisaties onze inwoners om gezond te leven.’

Immuunsysteem versterken
Een gezonde leefstijl (gezonde voeding, voldoende beweging, slaap en ontspanning, stoppen met roken en alcohol matigen) kan bij veel mensen het immuunsysteem binnen enkele weken al versterken en kan de kans op een ernstig beloop van COVID-19 verkleinen. Dit lijkt hiermee een goed wapen in de strijd tegen het coronavirus. Naast uiteraard het voorkómen van besmettingen door het opvolgen van de coronamaatregelen.

Stoptober

De Stoptober-camper was op vrijdag 24 september ‘s morgens in Arnhem op het Velperplein en ‘s middags op de weekmarkt in Huissen. Deskundigen gaven informatie over het stoppen met roken en over Stoptober. In de afgelopen jaren is uit onderzoek gebleken dat deze gezamenlijke manier van stoppen werkt. Onderzoek van Amsterdam UMC heeft aangetoond dat 74% van de deelnemers Stoptober succesvol afrondt. 50% rookt na 3 maanden nog steeds niet en 25% is na een jaar nog rookvrij. Dat percentage is 5x hoger dan een stoppoging zonder hulp en steun.

Dit jaar zie je in allerlei spots op TV en op radio onder anderen Hans Klok en Patricia Paay voorbijkomen. ‘Ik rook al veel te lang,’ zegt Hans Klok. ‘In het verleden heb ik al zo vaak gezegd dat ik ga stoppen. Maar het is altijd mijn guilty pleasure geweest. Voor mij was dat sigaretje een moment om tot rust te komen. Maar dat moet afgelopen zijn.’

Patricia Paay is een paar jaar geleden weer begonnen met roken. Na een stressvolle periode pakte ze een sigaret en al snel werden dat er meer. Met als gevolg dat haar stem een octaaf zakte. ‘Het is tijd om met deze slechte gewoonte af te rekenen. Roken is slecht. Voor je gezondheid, voor je stem, voor alles. Ik heb er ook het volste vertrouwen in dat ik het ga redden.’

Stoppen met roken met Stoptober 

Voor deelnemers aan Stoptober is er een speciale Stoptober-app (gratis). In deze app lees je wat stoppen met roken betekent voor je gezondheid en vind je tips. Ook heeft de app een groepsfunctie, zodat je steun kan krijgen van bijvoorbeeld je voetbalteam, je buren of je collega’s. Via social media (FacebookTwitterInstagram) blijf je op de hoogte en kun je ervaringen met andere stoppers delen. 

Je kunt je nu inschrijven via de website. Je kunt dan gebruik maken van alle steun die Stoptober je te bieden heeft. De Stoptober-app kun je vanaf eind september downloaden. De niet roken-reis start vervolgens op 1 oktober.

z.o.z.Aanbod voor bedrijven
Naast ondersteuning voor individuele deelnemers heeft Stoptober -net als voorgaande jaren- een speciaal aanbod voor bedrijven en organisaties die stoppen met roken bij hun medewerkers onder de aandacht willen brengen. Bedrijven kunnen op de website Stoptober bedrijven promotiematerialen bestellen en aanvullende trainingen aanvragen.

Stoptober is een initiatief van KWF, het Longfonds, de Hartstichting, Gezondheidsfondsen voor Rookvrij en het Ministerie van VWS.