Het continurooster dat dit schooljaar zijn intrede deed op Kindcentrum Oranje Nassau in Nijkerk kent vrijwel uitsluitend positieve reacties. Tijdens het continurooster hebben de leerlingen doordeweeks een rooster dat loopt tot half 3. Kinderen blijven over op school en eten hun boterhammen daar op.Voor ouders betekent dit minder heen en weer reizen tussen de middag, waardoor meer rust en duidelijkheid ontstaat bij hen. Directeur Ben Hiemstra hoort van leerkrachten dat zij de pauzes nog wel een beetje kort vinden, maar hij verwacht dat alle overige scholen in de gemeente Nijkerk binnenkort ook overstag gaan. Kindcentrum Het Baken was overigens de eerste school die het continurooster als eerste toepaste.

Voordelen:

Minder reizen en daardoor minder ongelukken in het verkeer. Onderlinge problemen bij het van en naar schoolgaan tussen de middag worden voorkomen.

Door de invoering van het continurooster is de schooldag eerder afgelopen. Dit is gunstig voor zowel de kinderen als de leerkrachten: de kinderen hebben meer mogelijkheden voor andere activiteiten na schooltijd, zoals muziek en sport, de leerkracht heeft langer aaneengesloten tijd voor lesvoorbereiding, overleg met collega’s en ontwikkeling.  Verder heeft het continurooster voor de kinderen een toegevoegde waarde om samen in de eigen groep de maaltijd tussen de middag te gebruiken.

Ook op het pedagogische vlak wordt er winst  behaald door het continurooster. Door de schooldag niet te lang te onderbreken, is de onderwijstijd beter te structureren. De kinderen hoeven zich na een drukke middagpauze niet meer ‘op te krikken’ voor het middaggedeelte. Kinderen hoeven opgestarte activiteiten niet wezenlijk te onderbreken door een lange middagpauze. De vaart blijft er in en de concentratie wordt beter vastgehouden. Samen overblijven bevordert bovendien het gemeenschapsgevoel bij kinderen. Het wordt als een onderdeel van de schooltijd beschouwd en daarmee wordt het onderwijs meer dan alleen lezen, taal en rekenen. Wat het eten betreft tussen de middag, kinderen leren hierdoor elkaars gewoonten en gebruiken kennen en leren omgaan met gezond en netjes eten.