Vakantievlieger Transavia heeft zich de woede op de hals gehaald van hulpbehoevende passagiers, die 24 uur per dag afhankelijk zijn van hun getrainde en gecertificeerde hulphond. „De vakantie van twee jonge meiden met een ernstige stoornis is verpest, omdat hun honden ineens niet meer mee mochten in de cabine.” Dat zegt hun ’pleegmoeder’ Connie Berendsen uit Holkerveen, die ook de hondenschool heeft die de tweejarige hulphonden Twirre, een schaapshond, en Loki, een golden retriever, heeft afgericht om mensen met een eet- en angststoornis ’psychosociale bijstand’ te bieden. Zoals Jonneke Kiemel (22) en Anouk Sluys (17) die hard nodig hebben.  

De twee vriendinnen zouden afgelopen zondag met Transavia van Rotterdam naar Pula vliegen om een langverwachte vakantie met hun pleegmoeder in Kroatië te vieren. „Ze hadden er zo naar uitgekeken. Wij hebben een mooi programma voor hen, maar ze durfden niet zonder hond het vliegtuig in en zaten dus niet op de vlucht. We hopen dat Transavia deze week alsnog een oplossing biedt, want dit is onacceptabel”, vindt Berendsen.

Anouk zegt heel helder wat Loki voor haar betekent. „Alleen met haar durf ik naar buiten, kan ik mijn vrienden weer ontmoeten, ga ik de straat op. Met Loki voel ik me veilig. In drukke ruimten raak ik gauw overprikkeld. Dan kan ik onhandelbaar worden. Zij voelt zo’n angstaanval aankomen en stelt me gerust.” Volgens Jonneke is Twirre een belangrijke reden dat het beter gaat met haar. „Hij geeft me altijd een goed gevoel. We hadden ons zo verheugd op een buitenlandse vakantie met onze pleegmoeder. Maar die vlucht is voor ons wel heel spannend. Het is bizar dat Transavia ons laat vallen.”