Bij ons in de wijk hangt momenteel een onaangename lucht op diverse plekken. Kennelijk zijn er groenstroken vers bemest en dat ruik je. Het herinnert mij aan mijn begintijd in Nijkerk, toen ik regelmatig de aanwezigheid van de veevoederindustrie opsnoof als ik mijn nieuwe woonplaats naderde. Ook al zo’n penetrante geur. Inmiddels zo’n 20 jaar later ruik ik dat niet meer. Hebben innovaties geholpen de lucht sneller of beter te zuiveren? Kom ik niet meer binnen de geurcirkels? Of is het net als met de geur in je eigen huis, die je zelf niet (meer) ruikt omdat je er thuis bent? 

Hoe dan ook, het is iets dat regelmatig in mijn blikveld opduikt dat de door mijn neus opgeroepen herinnering versterkt: het aangezicht van een zekere veevoederfabriek aan de Arkervaart. Nu de Oranjelaan nog dicht zit, rijd ik vaak over de Torenstraat in de richting van de Havenstraat. Je zicht op de fraaie watertoren wordt dan hinderlijk belemmerd door het foeilelijke pand van dit bedrijf. Nu begrijp ik dat architectonische hoogstandje geen industriële topprioriteit krijgen en dat zo’n gebouw vooral functioneel moet zijn. Maar toch, wie meedroomt weet dat de havenkom er zoveel mooier uit kan zien zónder deze fabriek…

Tot nu toe heb ik me nooit aan een column hierover gewaagd, omdat het zo’n typisch geval ik-hoor-de-klok-wel-luiden-maar-ik-weet-niet-waar-de-klepel-hangt is. Op het gevaar af een tikje onnozel over te komen omdat ik niet het volledige dossier ken: het bedrijf in kwestie heeft elders aan de Arkervaart een lap onbebouwde grond waar het naar toe kán verhuizen. Het lijkt dus een wie-betaalt-wat-debacle dat ons in de greep houdt. Kun je van een gemeenschap verwachten (mede) op te draaien voor de kosten als het een bedrijf graag ziet vertrekken? Mag een gemeente daar belastinggeld aan spenderen, als die dat al wil? En wil de ‘vieze buurman’ zijn zaken überhaupt elders uitvoeren?

Tot nu toe zien we vooral bezwaarprocedures tegen bestemmings- en bouwplannen in de directe omgeving van de huidige locatie. Bang voor gedoe over geluid-, stank- en fijnstofoverlast op termijn. De coöperatie heeft geen zin in gezeik van nieuwe buren. En laten we wel wezen, zij waren daar eerder. Maar als zo’n bedrijf wel wíl verhuizen en we stiekem allemaal af willen van dat afstotelijke grijze kolos daar aan de haven, dan moet er toch een oplossing zijn uit deze catch-22-situatie. Kunnen we de eventuele verhuispremie die nodig is om uit deze impasse te komen niet crowdfunden?

Nelleke den Besten – De Stad Nijkerk