Bron: De Stad Nijkerk
Afgelopen week waren er twee krantenberichten die mij op het idee brachten om op de fusie van Hoevelaken en Nijkerk in te gaan. Het eerste stond op de ‘Gemeentepagina’ in de Stad Nijkerk, dat bewaar ik tot het laatst, het tweede stond in de NRC onder de kop ‘Bij Hoevelaken rechtsaf’. En daar gaat ’t al fout, Arie Ribbens zong in 1982 de carnavalskraker ‘Polonaise Hollandaise’ met de tussenzin ‘Bij Hoevelaken linksaf’.

Freek Schravesande schreef overigens een mooi portret van een (on)bewogen stukje Nederland. ‘Die vier klaverblaadjes zijn de poort naar de Randstad, de draaischijf van de economie’. En over Hoevelaken ‘Het welvarende Hoevelaken, met pensionado’s, boerderijtjes en bridge in het dorpshuis…je vindt in het straatbeeld de meeste verwijzingen naar het het knooppunt. Naast de coffeeshop is er ook een kledingwinkel met de naam ’t Klavertje, en er zit een klaver in de logo’s van een makelaardij, de ondernemersvereniging en de Lions Club. De Hoevelakers hebben veel aan het knooppunt te danken. Het knooppunt bracht nieuwe bewoners, ondernemers, forenzen. De welvaart is er dankzij de bereikbaarheid een van de hoogste in Gelderland’.

Vanaf 1 januari zitten we in het 20ste jaar van de fusie van Hoevelaken met Nijkerk en op 1 januari 2020 vieren we de 20ste verjaardag, wie weet doet de Lions Club samen met Historisch Hoeflake er iets aan in hun nieuwjaarsbijeenkomst. Aan het einde van de 20ste eeuw werden veel kleinere gemeenten samengevoegd omdat de kosten voor zelfstandigheid te hoog werden. Als enige gemeente van Nederland had Hoevelaken zelf aangegeven te willen fuseren. Dat werd met Nijkerk en niet met Amersfoort, ‘de begerige reus die van plan is om Hoevelaken als nieuwe woonwijk te annexeren’ (Trouw 7/11/1996). Een Hoevelaker liet Trouw weten ”Ook al zijn we op Amersfoort georiënteerd, bij Nijkerk blijven we tenminste onszelf”.

Het moge duidelijk zijn dat de fusie een verstandshuwelijk was, van ware liefde was geen sprake. Van het bericht op de ‘Gemeentepagina’ word ik ook niet echt verliefd op Nijkerk. De gemeente kondigt hierop drie bijeenkomsten aan in de rubriek ‘Vooruitblik Beeldvorming’ op 7 februari. De eerste is ‘Centrumvisie Hoevelaken’ en de tweede ‘Huis van de Stad’, beide beginnen om 20.00 uur. Bij de vorige sessies ben ik ook geweest. En nu moet ik een van beide missen. Heeft iemand op het Gemeentehuis dit bewust gedaan met de gedachte dat Hoevelakers naar de eerste gaan en Nijkerkers naar de ander? Ik wil wel de naam Huis van de Stad van tafel hebben namelijk, Hoevelaken is helemaal geen stad…

Theo Zuurman.
Foto: Fabian Boot