,,Als ik de toren zie, ben ik thuis.” Het zijn woorden die hoofdsponsor Gerard van den Tweel zaterdag uitsprak, maar die van iedereen hadden kunnen zijn. Net als de toren zelf. Door de jaren heen heb ik vele Nijkerkers die woorden horen uitspreken. En nu is het zover. De mooiste toren van Nederland is nu sfeervol verlicht. Niet met schijnwerpers vanaf de grond, maar met een fraai uitgedacht lichtplan. Het kostte jaren sparen en werven en het monteren van de verlichting was een hele klus, maar onder grote belangstelling drukte Woutje Hamstra (86) zaterdagavond op een rode knop om de verlichting in te schakelen en de toren te laten shinen.

Voortaan kunnen alle Nijkerkers ook op werkdagen die van donker tot donker duren tevreden vaststellen dat zij ‘thuis’ zijn als zij de toren bij de Catharinakerk zien via de diverse zichtlijnen die erop uitkijken. Vele fotografen en (gelegenheids)videografen hebben het moment van ingebruikname gevangen en het was razend druk in de stad, waar ook het Winterlicht Festival plaatsvond. Zoveel feestelijkheid smaakt kennelijk naar meer, want burgemeester Renkema tipte in zijn toespraak al dat de toren in zijn huidige vorm al 243 jaar bestaat. Bijna 250. Reden voor een nieuw feestje over 7 jaar?  

Gelukkig hoeft de toren niet op ronde getallen te wachten om in het zonnetje te worden gezet. Dat gebeurde in 2012 toen Henry en zijn inmiddels overleden broer Harry Hamstra op aangeven van hun moeder Woutje Nijkerkse inwoners aanspoorden te stemmen op onze toren in de verkiezing tot Mooiste Toren van Nederland. En dat gebeurt nu – letterlijk – met dit fraaie lichtplan. Ook nu met de betrokkenheid van vele Nijkerkers die er zaterdag waren, maar die in de voorbije jaren ook al chocola, koek en penningen kochten of eerder dit jaar het torendiner bezochten. Tel daar de mooie bedragen van (grote) sponsoren bij op en je hebt zomaar 80.000 euro bij elkaar om van een droom een schitterende werkelijkheid te maken.

Mooi dat de ingebruikname valt in de periode dat we licht in donkere dagen vieren, of dat nu een letterlijke of figuurlijke betekenis voor ons heeft of allebei. Wie een paar uur naar een non-stop (kerst)muziekstation luistert, hoort in vele songteksten ook dat deze tijd van het jaar mensen inspireert iets goeds te doen voor anderen. Laten we – geïnspireerd door de fraai verlichte ‘Mooiste’ die ons allemaal een thuisgevoel geeft – een lichtje zijn voor onze omgeving in deze donkere dagen. Shine!

Nelleke den Besten – De Stad Nijkerk