Lucas heeft Gerard een Tikkie gestuurd voor 16.000 euro. In zijn stad organiseert hij een verjaardagsfeestje voor de koning en zijn familie en de regio mag in totaal 100.000 euro meebetalen. Ik zeg mág, want het betaalverzoek dat de gemeente Amersfoort omliggende gemeenten heeft gestuurd, is ‘vrijwillig’. Maar we gaan het heus wel overmaken.

Toen ik dit nieuws afgelopen vrijdag las, dacht ik eerst: ho eens even! 16.000 euro is veel geld, wat krijgen wij daar voor terug? Er wordt gesproken over twintig minuten promotie voor de regio in de televisie-uitzending over het koninklijke bezoek. Over hoe dat invulling krijgt, was tot nu toe weinig bekend, maar inmiddels beginnen de contouren van het programma zich af te tekenen. Op www.koningsdagamersfoort.nl lees ik bijvoorbeeld dat Nijkerkers deel gaan nemen aan een regioquiz: ,,Een wervelende spelshow waarin je meer te weten komt over alle negen gemeenten waarin de verschillende plaatsen op aanstekelijke en humoristische wijze strijden om de eer. De teamcaptains en hun teams zijn op de fiets gearriveerd uit alle omliggende plaatsen om de strijd aan te gaan!” Ik begin de beelden al voor me te zien. Niet zozeer van de quiz, maar wel van de fietstocht van Nijkerk – door stad, dorpskernen en landschap – naar Amersfoort. En ik ben razend nieuwsgierig naar welke inwoners we gaan afvaardigen. Donny? Cher? Therese? Gerard? Bert? Ook daarover is ongetwijfeld al nagedacht, maar zolang het nog nergens staat, kunnen we er met z’n allen over brainstormen, toch? Kijk je naar de bezienswaardigheden in de gemeente Nijkerk die op de genoemde website staan opgesomd, dan komen we er karig vanaf. Alleen de wijngaard Aan de Breede Beek en Museum Nijkerk staan erop. Daar kan véél meer bij. Stoomgemaal Hertog Reijnout, de Arkemheense polder, het Hoevelakense Bos, de Appelse molen.

En ja, ook de toren waar we zo verzot op zijn. We gaan de harten van de Nederlandse televisiekijker er waarschijnlijk niet mee veroveren, maar Astrid of Dionne kan best even zeggen dat we ‘m in 2012 samen naar de titel ‘Mooiste van Nederland’ hebben gestemd. Promotie voor de regio op nationale televisie mag wat kosten. Want laten we wel wezen, het gaat niet om een kort reclamespotje tijdens de daarvoor bestemde breaks – als kijkers een plaspauze nemen of zichzelf nog een extra oranjetompouce opscheppen – maar 20 minuten IN een goed bekeken programma. Als je bedenkt dat er 2 á 3 miljoen mensen naar de NOS-registratie van Koningsdag kijken, is 16.000 euro een koopje.

Nelleke den Besten – De Stad Nijkerk