Boeren die onderhandelen over de juiste prijs voor een koe, tractoren, oude ambachten en vooral veel gezelligheid; ik zie ze al helemaal voor me. Fraai gedecoreerde herbruikbare bekers voor Boerenmaandag en alle andere evenementen op de Nijkerkse kalender. Met op elke editie natuurlijk onze trots, de karakteristieke toren. Dan weet je dat je in Nijkerk bent. Ieder evenement zijn eigen editie. Boerenmaandag, Koningsdag en Bevrijdingsdag, Horecadag, Nacht van Nijkerk en de Sleepbootdagen; bij ieder evenement is het makkelijk te visualiseren hoe zo’n beker eruit kan zien. En als beeld niet werkt, kijken we de stadsdichter lief aan.

Misschien komt het doordat ik er persoonlijk nogal mee bezig ben de laatste tijd, maar op dagen als de verjaardag van onze voormalige Prins Pils stoort het me enorm dat al het drinken dat je op het Plein mee krijgt in plastic meegaat. Wat je ook drinkt, als je het niet in de horeca of op het terras nuttigt, krijg je het mee in wegwerpplastic, dat bijna iedereen ook nog eens achteloos van zich afwerpt als het leeg is. Er is namelijk geen enkele prikkel het netjes weg te gooien of mee terug te nemen naar de bar voor een refill, want zodra je weer dorst hebt, krijg je de volgende bijdrage aan de plasticsoep met een vrolijke glimlach weer om je drankje geserveerd. Geen statiegeld, geen korting omdat je terugkeert met de beker van het vorige rondje. En eerlijk gezegd zou dat bij zo’n gelegenheid ook een heel gedoe zijn. Maar het kan wel anders. Bij onze buren in Amersfoort gaat het ook al vele jaren anders. Op het festival Lepeltje Lepeltje bijvoorbeeld, koop je één keer een beker (voor een serieus bedrag) die je vervolgens tijdens je hele bezoek gebruikt. Natuurlijk krijg je wel een schone mee als je ‘m opnieuw laat vullen, maar er verdwijnt niets zomaar in de prullenbak. Want kies je er wel voor ‘m weg te werpen en vervolgens zonder aan de bar te verschijnen, dan wordt het een dure óf dorstige middag. Zonder beker geen drankje. Zo simpel kan het zijn.

Koppel er voor Lekker Nijkerk, stad vol smaak, een leuke ontwerpwedstrijd aan en klaar ben je. Met een beetje creativiteit worden het collectorsitems die zelfs een langer leven dan die ene evenementendag beschoren zijn. Mogelijk staat niet iedere evenementenorganisatie erom te springen, maar in een gemeente waar PMD-afval gratis huis aan huis wordt afgehaald om inwoners tot afvalscheiding te bewegen, moet zoiets toch makkelijk aan de vergunning of zo te koppelen zijn? Weg met wegwerpplastic, proost op een duurzamer alternatief!

Nelleke den Besten – De Stad Nijkerk