Het liefst wil ik over iets anders schrijven, maar corona duikt weer overal op en neemt de regie weer een beetje over. Neem nou de scholen. Die mogen in theorie open blijven, maar de praktijk vraagt alweer het uiterste van de flexibiliteit van schoolbesturen, leerkrachten en ouders. Met klassen die naar huis gestuurd worden door te veel besmettingen is het noodzaak snel te schakelen van fysiek naar online onderwijs en terug naar fysiek als de quarantaineverplichtingen achter de rug zijn. 

Het is schering en inslag, ook in Nijkerk, en niet alleen op scholen. Omdat helaas niet iedereen het virus zonder of met milde klachten doormaakt en de druk op de zorg daardoor te snel en te hevig toeneemt, was de ‘opnieuw lastige en ingrijpende boodschap’ die Mark & Hugo vrijdag te verkondigen hadden dus niet echt een verrassing. Dus we zijn er weer. Meer beperkingen. Daar kunnen we tot vervelens toe over discussiëren, maar we moeten ons er hoe dan ook toe verhouden.

Opnieuw. Want we hebben al heel wat doorgemaakt. Van de rollercoaster van de eerste, intelligente lockdown, toen we nog dachten dat het om een paar weken zou gaan en we nog over creativiteit en veerkracht beschikten, naar de versoepelingen van zomer 2020. Van de gedeeltelijke naar de harde lockdown in het najaar van 2020, toen het virus zijn hoogtijdagen vierde en we met onze laatste mentale reserves vasthielden aan de belofte van het vaccin als onze weg uit de crisis. Van het afscheid van de meeste maatregelen dit jaar naar de nieuwe harde realiteit van vandaag: we zitten thuis, de amateursport ligt op z’n gat en met name de horeca wordt opnieuw hard geraakt.

Daar mogen we boos en verdrietig over zijn, maar uiteindelijk helpt dat ons niet verder. We kunnen beter proberen lichtpuntjes te zien in deze donkere tijd van het jaar. Kan het waardevol zijn even gas terug te nemen, wat meer thuis te zijn, tijd door te brengen met het gezin? Het weerzien met collega’s, (sport)evenementen, hotelovernachtingen, theaterbezoeken, etentjes en kroegentochten met familie en vrienden hebben mij in de afgelopen maanden wel weer een beetje opgeladen. Natuurlijk zou ik nog steeds graag de vrijheid hebben zelf te kunnen bepalen of ik me thuis vermaak of op pad ga, maar door al die ervaringen kan ik er ook wel weer even tegen. Even cocoonen. Als het maar niet te lang duurt. Ik hoop dat het ons lukt ook deze periode van onvermijdelijke beperkingen met z’n allen door te komen, met als enige doel: er zo snel mogelijk weer van af zijn.

Nelleke den Besten – De Stad Nijkerk