Hoe hou je de Nijkerkse woningmarkt beschikbaar en betaalbaar voor de eigen inwoners van Nijkerk? Beoogd CDA-lijsttrekker Matthias Blankesteijn meent dat er moet worden gestopt met het adverteren van woningen buiten Nijkerk. ‘Betaalbaar wonen in Nijkerk is één van onze speerpunten, en dan specifiek voor starters en middeninkomens. De afgelopen jaren is er veel gebouwd, maar telkens vissen woningzoekenden, starters of mensen die een betaalbare woning zoeken, achter het net. Er worden nauwelijks betaalbare woningen gebouwd. Betaalbare huur is er ook niet. Als we woningen bouwen in Nijkerk, hoeven we die niet te promoten van Amersfoort tot Amsterdam. Laten we vooral kijken: hoe kunnen we zorgen dat die bij onze eigen inwoners belanden.

Welke middelen heeft de overheid om daaraan sturing te geven?

Matthias Blankesteijn: Laten we beginnen met het stoppen van promoten van woningen tot in Amsterdam toe. Je ziet soms dat advertenties door het hele land heen worden geplaatst: Kom wonen in Nijkerk. Het CDA zegt: Waarom? We hebben zelf een enorme woningbehoefte bij de eigen inwoners. Laten we dan ook zoveel mogelijk zorgen dat de Nijkerkse woningen bij de eigen inwoners terecht komen. Dat begint met lokale makelaars en probeer die woningen zoveel mogelijk lokaal aan te bieden.’

Het begrip ‘Betaalbare woningbouw’ is enigszins relatief. Wat is betaalbaar? Als er morgen betaalbaar wordt gebouwd – ik zeg 2 ton – dan kan ik het twee dagen later te koop aanbieden met anderhalve ton winst of meer.

Matthias Blankesteijn: We bouwen huizen die allang niet meer betaalbaar zijn. Als we eengezinswoningen bouwen voor 2,5 ton en twee jaar later zijn ze 3,5 ton, dan ben je niet de juiste woningen aan het bouwen. Waar we naartoe moeten is dat betaalbare koopwoningen worden gebouwd tot 3 ton en die moet je behouden voor die doelgroep. We moeten woningen bouwen die dichter bij de reële waarde liggen.

Maar de reële waarde is momenteel 3,5 tot 4 ton.

Matthias Blankesteijn: Als je een grote gezinswoning bouwt, dan wel. Wat je ziet dat veel middeninkomens wel een gezinswoning willen, maar veel mensen die eronder zitten, zoals starters, die hoeven helemaal niet een enorme gezinswoning. Die nemen een kleinere woning met een betaalbare prijs.

Is een boetebeding een oplossing?

Matthias Blankesteijn: Dat soort zaken zijn we als CDA voorstander van of een zelfbewoningsplicht uiteraard. Maar ook zorgen dat je alle wettelijke mogelijkheden gebruikt dat de doorverkoop niet met enorme winsten heel snel kan gebeuren. En dat betekent ook dat je andere soorten huizen moet gaan bouwen. Dat doen we nog te weinig. Daarnaast betekent het dat we betaalbare huurhuizen moeten realiseren.

Interview Kees van den Heuvel