Stichting Cavia Nijkerk heeft momenteel vijfenveertig cavia’s in hun opvang zitten. “Afgelopen zomer hadden we er vijfenzeventig”, zeggen moeder Katja en dochter Eva Schimmel, die de cavia’s liefdevol opvangen en verzorgen bij hun thuis. De cavia’s kunnen herplaatst worden bij een nieuwe eigenaar.

Stichting Cavia Nijkerk, een dependance van Stichting Cavia, is in mei 2018 gestart. Katja vertelt hoe dit tot stand is gekomen: ,,We hadden drie cavia’s van onszelf en wilden gaan fokken. Op internet hebben we ons georiënteerd en kwamen we terecht bij Stichting Cavia Bakkeveen. Daar werden zeshonderd cavia’s opgevangen die om allerlei redenen waren afgestaan door hun eigenaren.”

Toen Katja en Eva zoveel cavia’s bij elkaar zagen, besloten ze om niet te gaan fokken, maar om een opvang/herplaatsingshuis voor cavia’s te starten. ,,We namen vier cavia’s mee naar huis, ook enkele oudere. Thuis hebben we eerst alles voor de opvang klaargemaakt”, vertelt Katja. De cavia’s zitten in ruime opeengestapelde hokken in twee caviahuizen in de tuin. Speciale slaapzakjes houden de diertjes lekker warm en in de zomer kunnen ze naar buiten in een ren. Er zijn zowel kort- als langharige cavia’s met mooie gekleurde vachtjes. De oudere en zieke cavia’s staan binnen in de woonkamer, omdat ze extra zorg en aandacht nodig hebben. Deze diertjes worden ook niet verkocht en blijven dus bij Katja en Eva.

Lees de rest van het artikel op Stadnijkerk.nl
Foto Arjen Gerritsma