Geen nieuws is goed nieuws. In dat licht bezien is de keuze van de redactie in de eerste week van januari geen krant te maken een geruststellende. Doorgaans neigen media juist naar het omgekeerde: goed nieuws is geen nieuws. Op journalistieke opleidingen leer je nieuws herkennen aan de hand van de ezelsbrug CABABA. Iets is nieuwswaardig bij Conflict, Actualiteit, Belang van de lezer, Afstand, Bekendheid en Afwijking. 

Om met die laatste te beginnen: het is opvallender als een man een hond bijt dan andersom. Actualiteit hoeft niet perse iets te zeggen over de aard van het nieuws, maar doorgaans zit er toch urgentie in nieuws, iets alarmerends. Goed nieuws kan bij uitstek in het Belang van de lezer zijn, maar vaak vindt het journaille het vooral belangrijk misstanden aan te kaarten. Ik denk dat de meter lokaal iets vaker naar goed nieuws uitslaat, al is het maar vanwege de grote betrokkenheid van verenigingen die daarvoor garant staan. Maar dat is een aanname. Vindt iemand in Middelburg een sekspop in de sloot dan is dat bij ons geen nieuws, maar in Nijkerk kan zo’n schouwspel de politie en onze gemoederen wel even bezig houden, vanwege de Afstand. Hetzelfde geldt voor de Bekende Nijkerkers, van wie het doen en laten altijd iets meer onder een vergrootglas licht dan van andere plaatsgenoten.

Tot slot is Conflict een goede indicator van wat nieuwswaardig is, maar daar ben ik soms wel even klaar mee. In de nieuwsluwte die sowieso een beetje rond de feestdagen hangt voel je wat een verademing het kan zijn niet ieder moment geconfronteerd te worden met alles wat er mis is in de wereld. In de veilige cocon rond de kerstboom kan wie in vrijheid leeft alle ellende even naar de achtergrond laten verdwijnen. En daar kan het belangrijkste nieuws van de dag zomaar zijn dat de tand van je kind er na lang wiebelen en zeurende pijn eindelijk uit is. Maar goed, je kunt wel even afstand nemen van wat er gebeurt en we laten zo’n jaar van oorlog, vluchtelingen en crisis op crisis wel achter ons, maar daarmee zijn de problemen niet opgelost.

Daarom snak ik naar meer goed nieuws en is mijn wens voor het nieuwe jaar minder conflicten, meer verbinding. Minder polarisatie, meer nieuwsgierigheid naar de achtergrond van een ander perspectief. Minder wantrouwen, meer aansluiting bij de goede intenties van een ander. Dat gaat niet vanzelf natuurlijk. Want om met Claudia de Breij te spreken: ,,Het komt niet goed. We moeten het goed maken.” Dat lijkt mij het allerbeste voornemen voor 2023.

Nelleke den Besten – De Stad Nijkerk