Terwijl de coronapandemie anderhalf jaar lang onze levens grotendeels bepaalde, veranderde de bouwput aan de Kloosterstraat in Nijkerk in een echt theater. Een theater mensen, in Nijkerk! 

Op het moment van schrijven van deze column laat de jongste persconferentie van het niet zo komische duo Mark en Hugo nog op zich wachten, maar tegenwoordig zijn dat alleen nog maar toneelstukjes ter bevestiging van wat we al op televisie hebben gezien, op de radio gehoord, of in de krant of online hebben gelezen. Dat we afscheid gaan nemen van de anderhalvemeterregel bijvoorbeeld! Dus nu het theater er is, kunnen we de programmering ook in volle zalen van 200 plaatsen meebeleven. Mits gevaccineerd, getest of hersteld van corona, maar de discussie daarover laat ik voorlopig in het politieke theater.

Ik moet eerlijk bekennen dat ik tot voor kort sterke twijfels had over de te verwachten programmering van deze nieuwe ontmoetingsplaats in onze stad. Theater Breede Beek is een initiatief van Streams en dat is volgens de website ‘een beweging van mensen die geraakt zijn door de liefde van Jezus en dit handen en voeten willen geven in het dagelijkse leven’. Als het iets goeds oplevert voor de lokale maatschappij maakt het natuurlijk niet uit wat het is dat mensen drijft, sowieso niet, maar ik was een beetje bang dat de ingeplande voorstellingen dan allemaal in de sfeer van ‘Het betoverde land achter de kleerkast’ (een christelijke allegorie van C.S. Lewis) zouden uitpakken.

Maar nu de programmering bekend is en de kaartverkoop gestart, ben ik blij verrast. Vanavond treedt Roué Verveer op, morgen staat Dolf Jansen op de planken en in oktober is het tijd voor de al uitverkochte voorstelling van Pieter Derks. Niet perse namen die je associeert met het drukken van een religieuze stempel op je avondje uit.

Dus durf ik de voorzichtige constatering wel aan dat het na lang wachten verrezen pand geen (verlengstuk van een) kerk is, maar echt bedoeld als een cultuurpaleisje en een verrijking voor Nijkerk. Met een balkon dat toegankelijk is voor rolstoelen en een skyroom voor kinderen en volwassenen die snel last van prikkels hebben en toch van een voorstelling willen genieten. Ik zet mijn scepsis opzij en kijk verwachtingsvol welke toevoeging het Breede Beek Theater voor Nijkerk gaat zijn.

Nelleke den Besten – De Stad Nijkerk