Op dinsdag 16 juli 2024, 20.00 uur is Boudewijn te vinden op zijn vertrouwde plek ; de bank van het carillon in de toren van de Grote Kerk in Nijkerk.

Om het jaar verzorgen de beide stadsbeiaardiers een concert in de serie zomeravondconcerten. Dit jaar is dat dus Boudewijn. Hij heeft een aantal werken uit de brede muziekliteratuur bewerkt zodat die goed op de beiaard uit te voeren zijn. Alleen nr. 5 van het programma, Suite “Bell Moods” van Jef Rottiers, is oorspronkelijk voor klokken geschreven. Allerlei stemmingen komen daarin voorbij van opgewekt tot zelfs klanken voor een uitvaart.

Als opening klinkt het Allegro uit het Brandenburgs Concert in G van J.S. Bach. Bach staat garant voor levendige en goede muziek. Een ander werk uit de barok volgt : Adagio Cantabile van Tartini, zoals aanduiding aangeeft : rustig zingend. Haydn schreef drie concerten voor orgel en orkest. Daarvan klinkt het eerste, in de toonsoort C-groot. Orgelmuziek heeft de naam “zwaar” te zijn, maar dat geldt zeker niet voor dit stuk. Leonard Bernstein was een groot en bijzonder dirigent, die ook als componist heel actief was. Hij schreef o.a. de filmmuziek voor de “West Side Story”. Boudewijn speelt er een aantal delen uit, die hij samen een suite noemt. Bekende melodieën komen voorbij zoals Somewhere, America en Maria. 

Alles bij elkaar is het  weer  de moeite waard om naar de luisterplaats voor de H. Catharinakerk te komen of op een andere plaats rond de toren te komen luisteren. Op de luisterplaats kun je niet alleen de fraaie klanken horen, maar ook de beiaardier op een videoscherm aan het werk zien in de toren. Ieder is welkom. Stoelen en programma’s zijn hier beschikbaar. De toegang is gratis, maar een gift[je] in de houten spaarklok of via de QR-code daarop is heel welkom.  Het lidmaatschap [van minimaal € 7,50 per jaar] van de Nijkerkse Klokkenspelvereniging is een nog betere manier om dit werk te steunen.

Na afloop bedanken we Boudewijn bij de toren met applaus en kunnen we onder het genot van wat drinken en een nootje met hem en met elkaar napraten.