Het gezin van Heimen en Teuni Lokhorst woont vlak over de Nijkerkerbrug in een uniek stukje agrarisch gebied. De schok was groot toen ruim een maand geleden bleek dat deze grond door Defensie is aangemerkt als voorkeurslocatie voor een superkazerne van de Landmacht. In de media is er al heel wat om te doen geweest. En waar steeds maar over Flevoland en Zeewolde wordt gesproken, is het betrekkelijk stil in Nijkerk. En dat terwijl het gebied hemelsbreed gemeten dichterbij de kern van de stad Nijkerk ligt dan bij het dorp Zeewolde.

„Ja, we zijn wel een beetje mediamoe. Het is een achtbaan waar we in zitten en waar voorlopig nog geen eind aan komt, lijkt het wel”, aldus Teuni Lokhorst. Het boerenechtpaar kreeg begin december totaal onverwacht twee ambtenaren van de gemeente Zeewolde en Defensie op het erf. Terwijl de tv-ploegen met camera’s op de dijk stonden te trappelen om reacties, werd het bericht over de plannen voor hun leefgebied persoonlijk overgebracht aan de gezinnen waar het om draait. Verbijsterd was het stel. En dat geldt ook voor de rest van de buurt. „Vanaf dat moment ging het nieuws al rond via de media en hebben onze telefoons niet meer stilgestaan.”

UNIEKE LANDBOUWGROND Al meer dan zestien jaar woont het gezin in boerderij ‘Boeijend’ aan het Erkemederpad. De keuze voor Flevoland was destijds een hele bewuste. De familie boerde eerst in Putten, op het bedrijf waar ook de ouders en grootouders van Heimen gewoond en gewerkt hebben. „Het bedrijf was slecht verkaveld en het leek ons altijd al geweldig om in de Flevopolder een bedrijf te hebben. Vooral de unieke landbouwgrond van de polder trok ons erg aan. Wij hebben koeien en op deze grond worden spruiten geteeld.”

Lees de rest van het artikel op Stadnijkerk.nl
Foto: Marcelle Warringa