Van de regen in de drup. Het hoofd boven water houden. Water naar de zee dragen. Terwijl ik een column over een hot issue aan het tikken ben, realiseer ik me hoeveel Nederlandse uitdrukkingen er zijn waar water in voorkomt. Water dat tot aan de lippen staat. Kijken alsof je water ziet branden. Het is een paal onder water. En ze spreken bijna allemaal tot de verbeelding als je praat over de kosten van ons zwembad.

De gemeenteraad is eruit. Met pijn en moeite stonden de raadsleden donderdag toe dat het college Optisport – het bedrijf dat het Jaap van der Krol Bad en de Nijkerkse sporthallen exploiteert – eenmalig en structureel korting geeft op hun bijdrage. Was het voorstel van de door verlies geplaagde organisatie van directeur Erwin van Iersel bij de aanbesteding in 2017 te mooi om waar te zijn? Dat is lastig te beoordelen als je de (geheime) stukken niet kent.

Ik ben best bereid te geloven dat deskundigen destijds verklaarden dat er geen reden was voor twijfel. Op mij als buitenstaander komt het wel vreemd over dat meneer de directeur nu om het hardst staat te roepen dat Nijkerk (ook met de korting) de enige gemeente is die geld van zijn bedrijf ontvangt, terwijl de meeste gemeenten geld moeten toeleggen op de exploitatie van sportcomplexen. Ik mag aannemen dat hij wist waaronder hij zijn handtekening zette toen hij deze klus aannam? En het dreigement de stekker eruit te trekken als de korting er niet zou komen, vind ik op z’n zachtst gezegd niet chique.

Een zwembad exploiteren en de kosten binnen de perken houden; het lijkt water en vuur. De discussie over de kosten van een zwembad kwamen me bekend voor van vergaderingen die ik bijwoonde tijdens mijn studie. Het was niet voor het eerst dat de gemeenteraad discussieerde over de kosten van toen twee zwembaden die nu met de grond gelijk zijn gemaakt. Voor wie daar nog om rouwt zou de nu ontstane situatie zomaar eens een ‘I told you so’-gevoel op kunnen roepen. Met die historie in het achterhoofd kan ik me voorstellen dat college en raad zich daarom bepaald niet als een vis in het water voelden toen opnieuw een kostendiscussie oppopte in relatie tot het nieuwe zwembad. Geen storm in een glas water. Wel water bij de wijn.

Laten we hopen dat Optisport nu zijn beste beentje voorzet in de exploitatie en dat de constructie van ons zwembad niet (financieel) bodemloos blijkt te zijn…

Nelleke den Besten – De Stad Nijkerk