In de haven van Nijkerk wordt al sinds de jaren ‘50 drop gemaakt. Het beroemde Harlekijntje om precies te zijn. De Stad Nijkerk mocht een kijkje nemen in het productieproces van het bekende zwarte goud. 

De T.O.C. (T. Oly & Compagnie), later de Zaanlandsche Cacaofabriek, werd opgericht aan het begin van de twintigste eeuw en verhuisde begin jaren ‘30 naar Nijkerk. In 1953 werd de chocoladefabriek in Nijkerk overgenomen door de Baronie. De Baronie is doorgegaan met het produceren van chocolade en drop en is actief gebleven tot 1990.

Vanaf 1990 zijn alle gebouwen voor een andere functie in gebruik genomen, behalve het hoogste gebouw. Mirjam Debets, directeur van Harlekijntjes B.V.: ,,Deze is nu nog steeds in gebruik als dropfabriek. In 2005 werd Festivaldi BV. opgericht en hebben we de Harlekijndropjes als zelfstandig merk in de markt gezet. In 2010 is vijftig procent van de aandelen verkocht aan Katjes International gevestigd in Duitsland, in 2016 de overige vijftig. Vanaf 2019 is de naam van het bedrijf veranderd in Harlekijntjes B.V. zoals we het nu kennen.”

Lees de rest van het artikel op Stadnijkerk.nl
Foto: Harlekijntjes BV