Elke week kunt u een verhaal lezen uit de expositie van Museum Nijkerk over de banden tussen Nijkerk en Nederlands-Indië. Deze week: de bijzondere vriendschappen tussen Hugo en Carla Martens uit Nijkerk en bewoners van Sumatra. Het huis van het echtpaar hangt vol met schilderijen, waarvan de meeste geschilderd zijn door Carla zelf. In de woonkamer prijkt echter een doek dat afkomstig is van de Indonesische Andi Ian Surya, met wie ze goed bevriend zijn geraakt. In geuren en kleuren vertellen ze verhalen over de vriendschappen die ze hebben opgebouwd in het dorp desa Kolam op Sumatra. Maar hoe zijn deze vriendschappen ontstaan?

KNIL Hugo’s ouders leerden elkaar kennen in Nederlands-Indië. Hij als militair van het Koninklijk Nederlands-Indisch Leger (KNIL), zij als dochter van een militair van het KNIL. In 1942 trouwden moeder Gerda en vader Wim. Tijdens de oorlog moest Wim in Japans krijgsgevangenschap werken in de kolenmijnen in Fukuoka. Gerda werd gevangen gezet in vrouwenkampen Tjideng en Tjihapit. Uiteindelijk overleefden zijn ouders de kampen. In 1949 is Hugo geboren in Bandoeng, in 1950 vertrok de familie Martens, met drie kinderen, naar Nederland.

Over de oorlog werd vroeger niet veel gepraat, vertelt Hugo. ,,Ik stelde vroeger ook niet veel vragen over de tijd in Indonesië. Maar als ik wel een vraag had, zeiden ze: ‘Dat vertellen we nog wel eens’.” Over de tijd voor de oorlog kon met name zijn opa veel verhalen vertellen. Hugo haalt fotootjes tevoorschijn van zijn moeder, die op de foto staat met olifantenpoten. ,,In die tijd was het normaal om te jagen op olifanten en tijgers. Dat zie je ook terug op de foto’s.”

Lees de rest van het artikel op Stadnijkerk.nl
Foto: Museum Nijkerk