Gemeente Nijkerk is van plan om in het buitengebied boerderijmolens (kleine windmolens) toe te staan. Hoe de gemeente dat wil doen en onder welke voorwaarden staat beschreven in het Ontwerp Beleidskader over duurzame opwek met boerderijmolens op land. Dit plan ligt op dit moment ter inzage en u kunt daarop reageren tot en met vrijdag 17 februari. Op 9 februari organiseert de gemeente Nijkerk een bijeenkomst, waarbij een toelichting geven op het Ontwerp Beleidskader over duurzame opwek met boerderijmolens op land. Onder meer over ecologische en cultuurhistorische waarden, voorwaarden van landschappelijke inpassing en energieneutraal bedrijfsvoeren.

Datum: 9 februari 2023
Locatie: ’t Veense Hart
Adres: Van Noortstraat 36, Nijkerkerveen
Aanmelden: niet nodig

U kunt kiezen uit twee tijdstippen (de inhoud is hetzelfde):

16.00-18.00 uur
19.00-21.00 uur
Alle seizoenen voldoende energie
Met een boerderijmolen kunt als agrarische onderneming een groot deel van de energie die u nodig heeft zelf duurzaam opwekken met wind. Ook in de winter. Wanneer zonnepanelen door minder zonuren te weinig opleveren. Het maakt u bovendien minder afhankelijk van het elektriciteitsnet en de prijzen voor energie. Een mooie stap in duurzaam en toekomstbestendig ondernemen.

Subsidie vanuit rijk voor kleine windmolen
Alvast handig om te weten. Als het Beleidskader voor boerderijmolens in Nijkerk wordt goedgekeurd en u wil zo’n kleine windturbine aanschaffen, dan kunt u als ondernemer daar subsidie voor aanvragen. Deze subsidieregeling van de rijksoverheid loopt tot 31 december 2023.

Voor 2023 is in totaal € 30 miljoen euro beschikbaar voor zonnepanelen en kleinschalige windturbines. De maximale subsidie voor kleinschalige windturbines is € 66,- per m2 rotoroppervlak. Lees hier meer over deze subsidie.