Lekker wel, een columnvakantie in komkommertijd. Slechts twee keer heb ik spontaan gedacht: daar zit een column in. De eerste keer was al gelijk in de eerste week. De schoolvakantie begon goed met een race door de met snelheidsmeter uitgeruste glijbaan van het Jaap van der Krolbad die eerste zondag. De donderdag erna waren mijn vriend en dochtertje opnieuw toe aan een frisse duik.

Met veel zin fietsten zij tegen half drie die kant op. Wie de zomeropeningstijden erop naslaat weet dat het dan al niet zoveel zin meer heeft, want het zwembad sloot elke dag al om drie uur. Tot grote opwinding van man en kind. Ik geef ze geen ongelijk. In een week waarin warmterecord na warmterecord gebroken werd, kwam Nijkerk er bekaaid vanaf met een zwembad dat dagelijks slechts van tien tot drie uur open was. Vorig jaar begon Optisport nog met een charmeoffensief, onder meer door de zomeropeningstijden te verruimen naar van tien tot vijf uur. Mogelijk had dat enthousiasme te maken met de drang te bewijzen dat binnenzwemmen ook heel leuk kan zijn na het sluiten en slopen van Bad Bloemendal. Waarom dan die lijn niet doorzetten, of zelfs nog verder uitbreiden? Als het aan bezoekersaantallen schort, zijn er toch meer knoppen om aan te draaien dan alleen die van de openingstijden?  

In Italië maakten wij deze gemiste kans ruimschoots goed met vele uren watervertier in het campingzwembad, maar op weg naar onze vakantiebestemming stuitte ik opnieuw op iets dat opwinding bij mij veroorzaakte. In Duitsland bestaan speciale ‘frauenparkplätze’. Er schoten allerlei gedachten door mijn hoofd. Hoe kon ik dit fenomeen – dat toch vooral voelde als een aanval op de parkeerkwaliteiten van mijn sekse – positief uitleggen? In gedachten was ik al een Nijkerks Kampioenschap Inparkeren aan het organiseren. Maar de werkelijke reden van het bestaan van deze P-plaatsen is niet zo vrouwonvriendelijk als ik dacht. Wikipedia verklaart: ‘Seit den 1990er Jahren dokumentieren Studien dass sich viele Frauen im öffentlichen Raum unsicher fühlen, da sie sexuelle Übergriffe und Gewalt fürchten’. Uit angst lastiggevallen te worden mijden veel vrouwen in de avond en nacht bepaalde plekken. Sindsdien worden bij de inrichting van tankstations, vliegvelden en parkeergarages vrouwenparkeerplaatsen ingericht dichtbij uitgangen, vluchtwegen en camera’s om het gevoel van veiligheid van vrouwen en hun mobiliteit te bevorderen. Eigenlijk heel nobel dus. Kon ik toch ontspannen vakantie vieren, zonder dat die parkeerbewijsdrang aan me bleef klagen.

Nelleke den Besten – De Stad Nijkerk