De gemeente Nijkerk zet een belangrijke stap om de maatschappelijke ondersteuning te verbeteren. Ze gaan samenwerken in de regio Amersfoort. Dit zorgt ervoor dat ze Wmo-diensten efficiënter en effectiever inkopen. Het gaat onder meer om ambulante begeleiding, huishoudelijke hulp, dagbesteding en kortdurend verblijf. Voor de inwoners die deze ondersteuning krijgen verandert er tot 2027 niets.
Uit recent onderzoek naar onze ondersteuning bleek dat dit op sommige punten niet goed verliep en dat we niet actief genoeg stuurden op de afgesproken kwaliteit. Daarom gaan ze hechter samenwerken in de regio. De gemeente Nijkerk gaat de inkoop van ambulante begeleiding verbeteren door samen te werken met Amersfoort en andere gemeenten in de regio. ze vormen een sterk sociaal team dat samenwerkt met één of enkele contractpartij(-en) in plaats van de huidige 70 zorgaanbieders. Zo stemmen ze de uitvoering van de zorg beter af op andere domeinen, zoals jeugd, (beschermd) wonen en gezondheid. Met deze aanpak maken ze afspraken die verder gaan dan alleen de uitvoering, zodat inwoners ondersteuning krijgen die past bij hun persoonlijke situatie.

Wat verandert er concreet?
Vanaf 1 januari 2027 gaat de regio-aanpak in werking. Sommige inwoners met ambulante begeleiding en ambulante begeleiding in een safe house krijgen in de toekomst een andere begeleider. Uiteraard zorgt de gemeente ervoor dat de zorg altijd doorgaat. Voor andere vormen van ondersteuning kopen ze al gezamenlijk in met de centrumregeling, zoals beschermd wonen, maatschappelijke opvang, hulpmiddelen en trapliften.

Een besluit met oog voor de inwoners
Met deze regionale inkoop sluiten ze aan bij onze ambities voor maatschappelijke ondersteuning. Ons doel is om ondersteuning te bieden die niet alleen efficiënter wordt ingekocht, maar die ook beter past bij het leven van de inwoners. Ze investeren in een toekomstgerichte zorg, waarbij ze de kwaliteit van de ondersteuning verhogen en de belangen van de inwoners vooropstellen.