Het college van burgemeester en wethouders stelt de raad voor om het bestemmingsplan gewijzigd vast te stellen. Daarnaast heeft het college de zienswijzen die over het bestemmingsplan zijn ingediend beoordeeld. Hiermee heeft het  college de voorbereiding van het nieuwe bestemmingsplan voor het buitengebied afgerond.

Het nieuwe bestemmingsplan voor het buitengebied van de gemeente Nijkerk is een omvangrijk plan. Gebruikers en bewoners van het gebied krijgen hiermee duidelijkheid over wat er wel en niet mogelijk is op een stuk grond. Naar aanleiding van het ontwerp van het bestemmingsplan zijn 101 zienswijzen, meningen over het plan, ingediend. Het college heeft deze allemaal grondig bekeken en waar nodig verder onderzocht. Ook is er aanvullend overleg met instanties en deskundigen gevoerd over de inhoud van het bestemmingsplan, met name over de mogelijkheden voor agrarische bedrijven. Hierdoor heeft de voorbereiding van het voorstel aan de gemeenteraad langer geduurd dan gebruikelijk.

Naar aanleiding van de beoordeling van de zienswijzen zijn door het college verschillende wijzigingen voorgesteld die het plan verder verbeteren, verduidelijken en meer in overstemming brengen met de actuele situatie. Deze wijzigingen hebben vooral betrekking op specifieke percelen in het plangebied.

Verruiming mogelijkheden voor bouw en gebruik

Het bestemmingsplan is in samenspraak met LTO en natuur- en milieuorganisaties gemaakt. De meeste locaties in het buitengebied krijgen een vergelijkbare bestemming zoals ze nu hebben, waarbij de vorm (en de grootte) van het bestemmingsvlak en/of bouwvlak gelijk blijft. In het ontwerpbestemmingsplan Buitengebied 2016 is op een aantal punten gekozen voor een verruiming van de bouw- en gebruiksmogelijkheden. Het plan biedt  meer alternatieven aan stoppende agrarische bedrijven, geeft meer uitbreidingsmogelijkheden aan niet-agrarische bedrijven en de mogelijkheden voor nevenactiviteiten bij agrarische bedrijven zijn vergroot. Dit is conform regionaal beleid. Ook zijn er meer mogelijkheden voor het inzetten van sloopmeters en  zijn de mogelijkheden voor niet-woonactiviteiten aan huis, bijvoorbeeld een ‘bed-and-breakfast‘ of webshops, verruimd.

Wethouder Van Veelen: “Het bestemmingsplan bevat een nieuw evenwicht tussen de belangen van de agrarische sector, van natuur- landschaps- en recreatief belang én van nieuwe functies die gebruik maken van de vrijkomende agrarische bebouwing. De economie van de agrarische sector is heel dynamisch. De manier waarop daar landelijk, provinciaal en regionaal op wordt ingespeeld is dat ook. Na vaststelling van dit bestemmingsplan wordt jaarlijks via zogenaamde veegplannen zo goed mogelijk op de lokale situatie ingespeeld. Het is belangrijk dat een nieuwe basis wordt gelegd met dit bestemmingsplan.”

Het college stelt voor de naam van het plan te veranderen in bestemmingsplan Buitengebied Nijkerk 2017 omdat de besluitvorming over het plan dit jaar zal plaatsvinden.

Procedure

De gemeenteraad moet nu een besluit nemen over de vaststelling van het bestemmingsplan. Voorafgaand hieraan organiseert de raad een bijeenkomst voor de beeldvorming op 6 april aanstaande. Hier wordt onder andere informatie verstrekt over de beleidsmatige insteek van het bestemmingsplan. Op 18 mei a.s. staat het op de agenda van de commissie. De gemeenteraad neemt op 30 mei een besluit over het bestemmingsplan Buitengebied Nijkerk 2017.

Na het besluit van de gemeenteraad wordt dit voor een termijn van 6 weken ter inzage gelegd. Onder andere diegenen die tijdig een zienswijze bij de gemeenteraad hebben ingediend kunnen in deze periode in beroep gaan tegen het bestemmingsplan bij de Raad van State.