Of het nou de toren van Nijkerk is of een ander kenmerkend gebouw in de stad: de Nijkerkse Berna Doppenberg-Saers maakt allerlei miniatuurschilderingen. Maar dan op een wel heel bijzondere ‘canvas’, namelijk op kerstballen. 

Vorig jaar gaf ze demonstraties van haar werk in beddenspeciaalzaak Frans Poorter tijdens het Winterlichtfestival in de stad. Ook dit jaar zal ze met haar kerstballen tijdens de markt op 14 december aanwezig zijn. Het idee voor de kerstballen is volgens haar niet nieuw: ,,Ik zag tijdens een uitzending van Hart van Nederland een vrouw die kerstballen schilderde met afbeeldingen van gebouwen in Dordrecht. Toen ben ik gaan googelen en dacht ik: dat kan ik ook proberen. Hier in Nijkerk zijn de inwoners ook gek op bekende gebouwen.”  

INSPIREREN

Als kind tekende ze al graag. ,,Mijn kleuterjuf vond dat ik kleurgevoel had. Ik besloot om tekenles te nemen toen ik zelf ging werken, toen had ik het geld er pas voor.” Op de vrije universiteit kreeg ze les in de basisbeginselen van het tekenen en vlakverdeling. ,,Het smaakte naar meer, dus na die cursus heb ik er nog veel meer gevolgd. Het waren verschillende docenten die allemaal een eigen stijl hadden. De een hield van peuteren en het fijne werk, de ander schilderde groots.” In Nijkerk volgde ze cursussen bij Kreativiteitscentrum De Brink. ,,Ik zat hier in een groepje kunstenaars die elkaar inspireerden. Eén keer per jaar hadden we een onderwerp waarbij we eruit probeerden te halen wat er in zat. Met deze werken exposeerden we De Brink. Op een gegeven moment wist ik dat ik mijn eigen stijl moest zien te vinden.”

Lees de rest van het artikel op Stadnijkerk.nl
Foto Maranke Pater