Sparta Korfbal heeft de eerste gezonde sportkantine in Nijkerk. Een mooie primeur, maar in het nieuwsbericht en op de website van de vereniging kan ik niet precies ontdekken wat dat label eigenlijk inhoudt. Bij de opening van het seizoen hebben wethouder Harke Dijksterhuis en hoofdsponsor Rob Veltink een openingshandeling verricht en op de foto’s zie ik veel fruit. Kun je alleen nog fruit als snack krijgen? Zijn de zakjes snoep uit de handel genomen? Geen broodjes kroket, maar wel salade?

Laat ik voorop stellen dat ik een moeder ben die tegenover de sportieve prestaties van mijn kind nog wel eens iets lekkers wil zetten dat niet perse gezond is. Een ijsje na een (lange) fietstocht, een zoete snack na een wedstrijd of een patatje zo nu en dan. Ooit begon ik ambitieus met het dagelijks pureren van wortel met appel of avocado met galiameloen, maar dat was in de tijd dat mijn dochter zelf al die andere andere verleidingen nog niet kende en – belangrijker nog – er niet om kon vragen. Sinds ze dat wel kan en ook zeker doet, is het – net als in een grotemensenleven – zoeken naar de juiste balans tussen goed en zoet.

Vlak na het nieuwsbericht over de gezonde korfbalkantine las ik de informatiebrief over het schoolkorfbaltoernooi dat inmiddels heeft plaatsgevonden. Daarin stond dat er een frietkar zou staan. Geen fruitkar dus, maar een frietkar. En toen ik mijn dochter vroeg wat er allemaal te koop was in de kantine, vertelde ze dat zij vooral snoep en chips had gezien. Daar ga je met je gezonde sportkantine… Op de website van de Koninklijke Nederlandse Korfbal Bond (KNKB) – bron van inspiratie voor Sparta Korfbal? – wordt overigens gesproken over een ‘gezondere sportkantine’, waar sporters door het gevarieerde aanbod een gezonde keuze kúnnen maken. Daar lijkt de beweging in de korfbalwereld op in te zetten en dat is in elk geval een stap in de gezonde richting. En laten we wel wezen, gezondheid zit ‘m ook in balans. Balans tussen de ene keer kiezen voor die appel of die banaan en de andere keer jezelf wel die vette snack gunnen.

Laten we hopen dat het fruit in de gezonde sportkantine bij Sparta korfbal niet wegrot, terwijl (de ouders voor hun) kinderen liever voor gesuikerde banaantjes kiezen. Want de gezonde keuze moeten we nog wel steeds zélf (voor onze kinderen) maken.

Nelleke den Besten – De Stad Nijkerk