Bron: Nijkerk Nu. Interview en foto: Yvonne Krol
Kees Bos is een veelzijdig man: architect, kunstverzamelaar, kunstenaar en hobby-producent van cider en hazelnootolie. Tijdens Kunstroute Hoevelaken stelt hij zijn bijzondere huis aan de Laakweg 78 in Nijkerkerveen open voor kunstliefhebbers. 

In 1999 kochten Kees Bos en Steffie Vlugter een oud boerderijtje in Nijkerkerveen. Het was in slechte staat en helaas niet meer te renoveren. Kees maakte een ontwerp voor nieuwbouw op basis van het traditionele Veluwse boerderijconcept. Het bestaat uit een voorhuis met woonfunctie en een vrijstaand achterhuis waar hij werkt. Beide gebouwen zijn met elkaar verbonden door twee lange tuinmuren. Zo creëerde Kees een serene binnenplaats met terrassen en een grote vijver.   

Naast zijn eigen huis heeft Kees met zijn architectenbureau menig gebouw in onze gemeente ontworpen: de twee gezondheidscentra Corlaer en Nije Veste, het Jaap van der Krol zwembad, de gemeentelijke Milieustraat, het gebouw van Corlaer College, het onderkomen van Autobedrijf Van Ramshorst en het te bouwen Dorpshuis Nijkerkerveen om er maar een paar te noemen. Vorig jaar heeft hij zijn bureau overgedaan aan een collega. “Sindsdien heb ik meer tijd om me te wijden aan andere zaken, zoals de schilderkunst” zegt Kees. “De invloed van mijn achtergrond als architect is duidelijk zichtbaar in mijn werk. Als architect moet ik mij houden aan de beperkingen van de techniek, zwaartekracht, perspectief en regelgeving, maar als schilder ben ik vrij. Ik kan voorstellingen schilderen van gebouwen en stedelijke landschappen die in het echt niet mogelijk zijn. Mijn werk gaat veel over ruimte. Hoe is de ruimte gemaakt? Welke positie neemt de waarnemer in die ruimte in?” Kees laat zich ook inspireren door het Noorderlicht. “De kleuren en vormen die het Noorderlicht kan aannemen, fascineren mij mateloos. Ik probeer ze te vangen in mijn schilderijen.”

Kees schildert met acryl op canvas en maakt meestal drieluiken of nog groter. Daardoor hebben zijn werken formaten die niet in iedere huiskamer zullen passen. “Ik schilder met veel plezier en ben altijd geïnteresseerd in wat anderen van mijn werk vinden. Die feedback is soms heel uitgesproken en daar leer ik van. ‘Hoe bedenk je het’ hoor ik het meest. Ik begin altijd met kleine schetsen op velletjes papier. Als ik de compositie voor mijzelf helder heb, breng ik het over op doek. Ik werk vaak ’s avonds in de studio achter het huis.” 

Wat zich nog meer achter het huis bevindt, is een boomgaard waar appels, peren, zwarte bessen, bramen, mispel, vlierbes, pompoen, hazelnoot en pruimen groeien. Kees verwerkt zijn oogst tot jam, appelcider en hazelnootolie. “Toen mijn vrouw en ik hier kwamen wonen, hebben we een paar appelbomen gepoot. Die hangen ieder jaar vol. Je kunt wel steeds appelmoes maken, maar dat word je ook een keertje zat. Ik heb ik een pers gekocht waarmee ik de appels tot sap kan persen. Een deel van de appelsap vergist ik tot cider. De cider bottel ik in champagneflessen. Door nagisting in de fles krijgt de cider een lekker bubbeltje. Ik lever ze in twee smaken, sweet en dry, aan enkele delicatesse- en horecazaken in Amersfoort. Maar ’t blijft een hobby.”

Kees legt momenteel de laatste hand aan enkele schilderijen. Die zijn tijdens Kunstroute Hoevelaken te zien. De locatie ligt weliswaar iets buiten Hoevelaken, maar het is slechts twee kilometer fietsen.