Wat in Glasgow op de agenda staat deze week, raakt de hele wereld en dus ook Nijkerk. In de Schotse plaats praten wereldleiders over hoe de klimaatcrisis te bezweren. Mark Rutte is ook van de partij. Hij erkent dat Nederland te lang gepraat heeft over plannen en te weinig gedaan, maar onthult ook dat er zeer ambitieuze plannen op tafel liggen bij de kabinetsformatie. Nu maar hopen dat die plannen het regeerakkoord halen én omgezet worden in actie! 

Uit een lezerstip maak ik op dat de hoop op een groen regeerakkoord breder gedeeld wordt. In mijn mailbox zit een pamflet met de verdrietige constatering dat de natuur in Nederland onder druk staat en genegeerd wordt. De betrokken lezer noemt het ontwikkelgebied Nautenaseweg / Holkerweg – waar vroeger de scouting gehuisvest was – als schrijnend voorbeeld. Volgens haar zijn de eekhoorns die er woonden verstijfd, geschrokken en verdreven. Op de website van de gemeente lees ik de intentie de eekhoornpopulatie daar op diervriendelijke wijze naar het aansluitende groengebied te lokken, voordat kan worden gestart met het rijp maken van de grond voor de bouw van acht woningen en vier appartementen. Blijkbaar is dat niet goed gelukt.

Onlangs vertelde ik nog trots aan mijn zus dat ik in en om Nijkerk regelmatig een eekhoorntje spot. Prachtige beestjes, die we nu kennelijk van hun slaapplekken verjagen en van hun voedselvoorraden beroven. Dat laatste overigens niet alleen in het kader van herontwikkeling. We rapen allemaal wel eens tamme kastanjes en dat is prima, zolang het er niet teveel zijn. Want kastanjes zijn een belangrijke voedselbron voor onder meer eekhoorns en dieren dragen ook nog eens bij aan de verspreiding ervan in het wild. En laat de kastanjeboom nu net een boom zijn die redelijk goed tegen klimaatveranderingen kan.

Minder kastanjes rapen is dus iets wat we zelf kunnen bijdragen aan een voedselrijke leefwereld voor eekhoorns en ook als het gaat om klimaat kunnen we altijd zelf meer doen. Een leuk project in dat kader is Junior Energiecoach. Eerder dit jaar las ik erover op de gemeentepagina in deze krant en inmiddels doen wij mee aan het project dat ons nuttige inzichten opleverde in ons energieverbruik. We zijn op lampenjacht geweest, zetten de kachel een graadje lager, volbrachten de stekker-expeditie en gaan deze week met de billen bloot (lees: korter douchen). We moeten kritisch naar Den Haag kijken, maar laten we onszelf ook een spiegel voorhouden. In onze privésituatie gaat zeker op wat ook op wereldschaal geldt: genoeg gepraat, over tot actie!

Nelleke den Besten – De Stad Nijkerk