Als u niet onder een steen hebt geleefd is het bekend dat we volgend jaar 75 Jaar Vrijheid vieren. Er zijn drie verhaallijnen aangegeven: 1. Market Garden 2. De Joodse geschiedenis in de oorlog en 3. De Bevrijding door de Canadezen. Voor Nijkerk gelden punt 2 en 3. Op 11 juni jl organiseerde de gemeente een éénmalige Ronde Tafel om te verkennen wat er staat te gebeuren tussen september 2019 en mei 2020.

Ik ga u als deelnemer wat krenten uit de bevrijdingspap presenteren: 1. Vrijheidsconcert en fototentoonstelling in ’t Veen 2. Podcasts maken over o.a. getuigen, vluchtelingen en overlevenden 3. Expositie ’75 jaar Vrijheid’ in Museum Nijkerk 4. Bevrijdingskoor met vuurwerk in Nijkerk 5. Fototentoonstelling in Hoevelaken 6. Walter Strang Memorial Hoevelaken 7. OVNijkerk organiseert een uitgebreid programma op 5 mei met optocht naoorlogse militaire voertuigen, bevrijdingsloop en feest op diverse pleinen 8. Fiets- en wandeltocht langs loopgraven, bunkers en tankgrachten 9. Openstelling bunker Weldammerlaan 10. Bibliotheek: bevrijdingscafés, films, lezingen en leskist.

In Hoevelaken hebben de Lions platform ‘Hoevelaken Herdenkt 75’ opgericht en nu drie keer vergaderd, als bestuurslid van de Walter Strang Foundation heb ik die bezocht. Ook hier wat rozijnen: 1. Start Herdenkingsjaar tijdens de Nieuwjaarsbijeenkomst 2. Collage workshop ‘Schilderen als Armando’ 3. Toneelvoorstelling ‘Vrijheid’ door Het Gebeuren 4. Etalagekunst en verhalenboom 5. Verhalensessies basisscholen 6. Tentoonstelling 7. Lezing ‘Afgemarcheerd’ 8. OVHoevelaken regelt de Dodenherdenking en Bevrijdingsdag, op Bevrijdingsdag gaat Hartje Hoevelaken een Bevrijdingsmaaltijd (Canadese zalm?) organiseren 9. Verder leven er ideeën om orgelconcerten en een Bevrijdingsbal (niet tegelijkertijd) te arrangeren.

Ik ga nu iets doen wat als ‘onafhankelijke’ journalist een doodzonde is, ik ga namelijk reclame maken voor een eigen idee: de ‘Liberation Tour Hoevelaken – Edmonton’. Het Loyal Edmonton Regiment heeft tijdens WWII o.a. Holland en Hoevelaken bevrijd. De West-Canadese militairen gingen naar een ver en onbekend land. 75 Jaar later willen we deze Liberation Tour in tegenovergestelde richting maken. Het hoogtepunt van deze unieke Tour wordt de onthulling op 18 april van een monument dat de band tussen Edmonton en Hoevelaken symboliseert, voorafgaande is er een Bevrijdingsloop met lopers uit Hoevelaken en Nijkerk. OVNijkerk schuift ook aan. Interesse om deze Tour mee te maken, aan de Bevrijdingsloop mee te doen en/of te sponsoren? Mail t.zuurman@planet.nl en u ontvangt vrijblijvende info.

Theo Zuurman – De Stad Nijkerk