Ineens hoor je het overal; de nieuwe manier waarop we de jaartallen in deze eeuw uitspreken. Was ‘twintig-twintig’ een aantal jaren geleden alleen nog het jaartal van de ‘stip op de horizon’ in managementtaal, nu bezigen steeds meer mensen die zegswijze. Het voelt alsof we een omslagpunt bereikt hebben. Met terugwerkende kracht heten de jaren vóór ‘twintig-twintig’ nu ook steeds vaker ‘twintig-tien’of ‘twintig-twaalf’.

Mijn dochter – geboren in ‘twintig-dertien’ – corrigeerde me deze week nog toen ik het tegen haar over ‘twintig-twintig’ had. Voor haar klinkt ‘tweeduizendtwintig’ kennelijk nog vertrouwder, maar hoe lang zal dat nog duren? Als je bedenkt dat het – als het over de twintigste eeuw gaat – vooral mensen van vóór ‘negentienhonderdvijftig’ zijn die ook de jaartallen uit die eeuw nog voluit uitspreken, zullen onze kinderen vast als eerste volledig besmet raken met het ‘twintig-nogwat’-virus. Ik ga dat moment niet afwachten en nu alvast mee in de vaart der volkeren, al voelt het nog wel een beetje onwennig. Een beetje aanstellerig zelfs.  

‘Twintig-twintig’, daar kan ik nog wel ingroeien. Maar neem nou 2005, noemen we dat dan voortaan ‘twintig-vijf’? Ik denk het wel, want als het over 1905 gaat hebben we het toch ook over ‘negentien-vijf’ voor de meesten van ons? Op een enkele babyboomer na dan. Zei de millennial. Nu ik me hier hardop afvraag hoe het hoort, begin ik me zelf een beetje oud te voelen. Van een generatie waarmee de jeugd van tegenwoordig nu al niet meer helemaal lekker levelt. Zul je zien dat het in deze eeuw precies andersom gaat en dat de jeugd tot in lengte van dagen ‘tweeduizend-nogwat’ blijft zeggen, terwijl de oudere jongeren die quasihip proberen bij te blijven de plank juist volledig misslaan.

Het zijn die mijmerdagen voor het einde van het jaar waarin ik me bewust ben van deze taalverandering waar we middenin zitten. Het bewijst maar weer eens hoe levend taal is. De tijd zal leren welke kant het uiteindelijk opgaat. Maar of jij 2020 nu ‘tweeduizendtwintig’ of ‘twintig-twintig’ noemt, ik wens je een jaar vol geluk, liefde, gezondheid en mooie momenten!

Nelleke den Besten – De Stad Nijkerk