Na de mooie en terechte overwinning van vorige week tegen het Nijmeegse Noviomagum, stond afgelopen zaterdag de lastige uitwedstrijd tegen koploper Victum op het programma. Lastig vanwege het feit dat de ploeg uit Houten beschikt over een aantal fysiek sterke en goed schietende spelers.

Het vlaggenschip van Telstar/Schoonderbeek speelde zaterdag alweer zijn vierde veldwedstrijd van het seizoen. Na wedstrijden tegen Synergo 1 (21-20 verlies), VIKO 1 (11-9 winst) en Noviomagum (16-20 winst), stond de wedstrijd tegen koploper Victum 1 op het programma.

In de afgelopen twee wedstrijden heeft de ploeg uit Hoevelaken laten zien dat zij (met name verdedigend) haar zaakjes op orde heeft. Dit geeft vertrouwen. Juist in een wedstrijd tegen een fysiek en aanvallend sterk Victum zou goed verdedigingswerk hét verschil kunnen maken. Kunnen, want met verdedigen alléén is nog nooit een korfbalwedstrijd gewonnen.

Na het eerste fluitsignaal nam Victum het initiatief. Het duurde niet lang en het stond al 3-0 voor. De ploeg uit Hoevelaken liep achter de feiten aan en had moeite met aanvallen. Telstar/Schoonderbeek maakte herhaaldelijk (dezelfde) onnodige fouten en was erg ongeduldig aan de bal. Dit resulteerde in de nodige éénschotsaanvallen. Dit kwam overigens mede door het fanatisme van en het uitstekende verdedigen door de ploeg uit Houten.

In een time-out werden de spreekwoordelijke puntjes op de i gezet. Voor korte tijd had dit het gewenste resultaat. De ploeg uit Hoevelaken wist zich terug te vechten tot een stand van 4 tegen 4 en heel even leek het er serieus op dat zij de wedstrijd naar zich toe ging trekken. Verdedigend speelde Telstar/Schoonderbeek een uitstekende pot en ook aanvallend ging het – in deze fase van de wedstrijd – wat beter. Vlak voor rust pakte Telstar/Schoonderbeek dan ook de leiding (5-6). Victum reageerde echter met twee fraaie doelpunten wat ervoor zorgde dat Hoevelaken bij rust met 7-6 achter stond.

Onder leiding van coach Serge Valk kwam Telstar/Schoonderbeek strijdlustig uit de rust. In de tweede helft bleef zij echter dezelfde fouten maken én moeite hebben met de defensie van Victum. Daar staat tegenover dat de Hoevelakenaren opnieuw uitstekend verdedigend spel toonden. Hierdoor had ook Victum het aanvallend lastig. Het resultaat was een (zeker voor de neutrale toeschouwer) weinig aantrekkelijke tweede helft waarvan de doelpunten op één hand te tellen zijn.

De eindfase van de wedstrijd was hectisch en er werd veel strijd geleverd. Om elke bal werd fanatiek geduelleerd en de wedstrijd was nog verre van beslist. Na enkele minuten spelen stond het 9-7 in het voordeel van de thuisploeg. De ploeg uit Hoevelaken reageerde echter met een mooi doelpunt met nog enkele minuten te spelen. Tevergeefs. Het was uiteindelijk een zuiver afstandsschot van een dame van Victum die de eindstand bepaalde op 10-8. Telstar/Schoonderbeek kwam afgelopen zaterdag van een koude kermis (en douche) thuis.

Goed verdedigingswerk kan het verschil maken. Dit kunnen is evenwel afhankelijk van het aanvallende spel. Op dit punt schoot de ploeg uit Hoevelaken met name te kort. Aldus zijn er voldoende verbeterpunten om mee naar huis te nemen. De ploeg heeft zich de afgelopen weken onder leiding van coach Serge Valk weliswaar in positieve zin ontwikkeld, maar aanvallende focus en percentages schieten zullen in de komende wedstrijden cruciaal zijn.

Aankomende zaterdag speelt Telstar/Schoonderbeek 1 zijn tweede thuiswedstrijd tegen Rust Roest 1. De wedstrijd start om 15:30 uur. Tot die tijd… back to the drawing board.