Het was op 21 december 1882 dat het Gemaal “Hertog Reijnout” voor de eerste maal draaide. In opdracht van het Waterschap werd het ontwerp gedaan door Ir. Van Hasselt, die later met de Koning het fameuze Ingenieursbureau HasKoning oprichtte. De heren Backer en Rueb, eigenaren van de fabriek waar de stoommachine is gebouwd, waren op 21 december ook aanwezig. Ongetwijfeld hadden de technische mensen van Backer en Rueb daarvoor al wel een aantal keren proef gedraaid om de afstelling goed te krijgen, je wilt natuurlijk dat de machine perfect draait als de bazen ook aanwezig zijn! Dat is dit jaar 140 jaar geleden en op 10 december gaat het Gemaal daar aandacht aan besteden. Het programma is nog niet helemaal rond, maar noteer vast de datum!

Een oud Stoomgemaal heeft veel onderhoud nodig. Er zijn het ketelhuis en stoomketel, de machinekamer en de stoommachine zelf, de schepraderen, diverse pompen en de schoorsteen. De schepraderen zijn altijd blootgesteld aan weer en wind en ondergaan op dit moment groot onderhoud.

Vrijwel alle onderhoud gebeurt door de vrijwilligers. Op zaterdagmorgen gebeuren de meer technische klussen, op woensdag wordt er onderhoud gedaan aan de gebouwen, vooral schilderwerk maar ook een versleten hek opnieuw maken en nog een veelheid aan ander werk. Maar, er zijn ook mensen die op de dagen dat het Gemaal open is de rol van gastvrouw/gastheer spelen en zorgen voor koffie en frisdrank. Het is vrij uniek dat van mei tot oktober het Gemaal gratis is te bezoeken. Entree moet alleen worden betaald op de dagen dat de machine onder stoom is, zo’n 10 keer per jaar.

Het is logisch dat veel vrijwilligers al met pensioen zijn, maar er zijn ook jonge mensen die het leuk vinden om mee te helpen om dit unieke monument in stand te houden. Zo is onze jongste machinist pas 26 jaar oud !

Op dit moment zouden we wel een paar stokers in opleiding willen nemen. U loopt dan 2 jaar mee met ervaren stokers om het vak te leren. Ook mag u gratis de 4 daagse stoomcursus volgen die wordt verzorgd door de Vereniging tot Behoud van Stoomwerktuigen. Als u eenmaal zelfstandig stoker bent is er de mogelijkheid om machinist te worden. Het is niet zo dat u alleen in aanmerking komt als u altijd in de techniek bezig bent geweest, maar een beetje gevoel voor techniek is wel zo handig.

Maar wellicht wilt u graag aan het onderhoud van de gebouwen meewerken of vindt u het leuk om bijvoorbeeld een dag in de week als gastvrouw/ gastheer mee te werken. Kortom, mogelijkheden genoeg en u gaat mee functioneren in een groep enthousiaste mensen die allemaal het zelfde doel na streven, dit unieke monument in stand houden. U kunt ook langs komen op een dag dat het stoomgemaal in bedrijf is en zo de sfeer proeven.

Heeft u interesse, stuur dan een email naar : info@stoomgemaal-arkemheen.nl of bel de Beheerder op nummer: 06 5322 5997 U kunt ook www.stoomgemaal-arkemheen.nl bezoeken voor meer informatie.