De Directeur-Generaal Volkshuisvesting en Wonen van het ministerie van Binnenlandse zaken heeft burgemeester Renkema meegedeeld dat het COA statushouders in Nijkerk gaat plaatsen in een hotel. Inmiddels is een aantal statushouders in Hotel Ampt van Nijkerk geplaatst. Volgens het ministerie stagneert al geruime tijd de uitstroom van statushouders uit AZC’s naar de gemeenten waaraan ze zijn gekoppeld. Daardoor raken de AZC’s overbezet. Het gaat hier om een landelijk probleem. Het Rijk neemt meer regie op deze uitstroom en doet dat onder andere door het plaatsen van statushouders in hotels of andere verblijfsaccommodaties. Hier wachten zij op de toewijzing van een woning in die gemeente. Het Rijk heeft hier veel gemeenten voor benaderd. En nu ook gemeente Nijkerk.
Wat betekent dit voor Nijkerk?
• Het gaat om statushouders die al gekoppeld zijn aan Nijkerk. Er is dus geen sprake van een extra taakstelling bovenop de taakstelling voor de 2de helft van 2023 van 44 personen.
• Het gaat om statushouders die langer dan 12 weken gekoppeld zijn aan de gemeente Nijkerk. Na plaatsing in het hotel worden de statushouders direct meegeteld voor de taakstelling.
• Het gaat in eerste instantie om 6 alleenstaande statushouders die inmiddels in het hotel geplaatst zijn. Op korte termijn zullen nog meer statushouders volgen. Waarschijnlijk zal het
dan om 10 statushouders gaan.

• Omdat het initiatief bij het COA ligt, voorziet het COA in de kosten van het hotel en van voeding en leefgeld voor maximaal 6 maanden. De gemeente kan en zal een beroep doen op de Hotel- en Accommodatieregeling (de HAR) voor de inzet van begeleiding.
• Na maximaal 6 maanden is de gemeente verantwoordelijk voor alle hierboven genoemde kosten voor deze doelgroep.
• Na plaatsing in het hotel start het inburgeringstraject. De gemeente is hiervoor verantwoordelijk.
• Het COA heeft ook een gemeenschappelijke ruimte in het hotel gehuurd. Hier kunnen de statushouders overdag verblijven.
• De gemeente moet ervoor zorgen dat de statushouders een half jaar na plaatsing in het hotel zijn doorgestroomd naar een reguliere woning in Nijkerk.
Vinden van huisvesting
De gemeentelijke inspanning is erop gericht om zo snel mogelijk reguliere woonruimte te vinden waar de betreffende statushouders naar toe kunnen doorstromen. Dit is een continue proces. Dat dit niet gemakkelijk is blijkt wel uit het feit dat de statushouders waar het hier om gaat al langer dan 12 weken gekoppeld zijn aan Nijkerk, zonder dat een geschikte woning gevonden is voor hen. De druk op de woningmarkt is enorm en daar komt bij dat het nu bijna uitsluitend gaat om alleenstaande statushouders. Dat vraagt om veel meer woningen dan wanneer het gaat om het huisvesten van gezinnen. Het voldoen aan de taakstelling is zowel voor dit jaar als voor de komende jaren een lastige opgave. Naast de reguliere woningbouw en de ontwikkeling van flexwoningen in het project Wonen bij Jaap verkent de gemeente samen met de Woningstichting Nijkerk andere, alternatieve mogelijkheden van huisvesting.