De gemeente Nijkerk is van plan om 90 wooneenheden te realiseren op het stuk weiland tegenover de Milieustraat ten zuiden van de Nijkerkse Vlinderbuurt (Groot-Corlaer). Op dit weiland is onder meer een hondenuitlaatplek gevestigd. Deze woonheden moeten plaats bieden aan circa 180 tot 200 arbeidsmigranten. Volgens de gemeente Nijkerk is er een grote behoefte aan huisvesting voor arbeidsmigranten die voor in de gemeente gevestigde bedrijven werkzaam zijn. Er is nu te weinig aanbod terwijl de vraag blijft stijgen.

Er waren vier locaties in beeld. Naast de eerder genoemde locatie ten zuiden van Nijkerk nabij de Milieustraat waren dat twee locaties gelegen op het bedrijventerrein Arkervaart en een locatie aan de Amersfoortseweg ter hoogte van Nijkerkerveen. Hierbij is rekening gehouden met het grondeigendom, het potentiële ontwikkeltempo, de kosten voor het woon- en bouwrijp maken, de impact op omwonenden, de nabijheid van werklocaties, het voorzieningenniveau, stedenbouw, leefomgeving en planologie. Na toetsing is naar voren gekomen dat de locatie nabij de Milieustraat ten zuiden van Nijkerk de voorkeur heeft. Het college heeft daarom besloten om het desbetreffende perceel aan de Blekkerserf beschikbaar te stellen ten behoeve van nadere uitwerking, waar een participatieproces onderdeel van uitmaakt. Ook is er aandacht voor overige mogelijke toekomstige ontwikkelingen in deze omgeving. Het gebied waar de beoogde locatie voor tijdelijke huisvesting van arbeidsmigranten ligt, heeft overlap met het zoekgebied voor de locatiestudie voor een 150KV onderstation van Liander in Nijkerk-West. Inpassing van zowel het onderstation als de tijdelijke
huisvesting van arbeidsmigranten is mogelijk, maar behoeft aandacht in de uitwerking.

Aanvankelijk zouden de arbeidsmigranten en andere doelgroepen in Spoorkamp 2 worden gehuisvest (vlakbij het zwembad), maar de Woningstichting Nijkerk heeft besloten niet te kunnen voorzien in het organiseren van (tijdelijke) huisvesting van arbeidsmigranten. De gemeenteraad heeft daarna op 20 april 2023, door middel van een amendement, besloten om geen ruimte te reserveren voor de 90 wooneenheden voor arbeidsmigranten binnen Spoorkamp 2.

Communicatie
De communicatie en participatie met omwonenden, de werkgevers bij wie de arbeidsmigranten in dienst zijn en andere stakeholders is een belangrijk onderdeel in het verdere proces. De inspraak en participatie worden op dezelfde wijze vormgeven als bij het project ‘Wonen bij Jaap’ op Spoorkamp 2. Omwonenden worden op de hoogte gebracht door middel van een brief. Zo wil het college vroegtijdig in gesprek gaan met de omwonenden om deze input mee te nemen in een definitief besluit door ons als college. Op het moment dat er een definitieve uitwerking voor wat betreft de
invulling van de locatie ligt, volgt naar verwachting een raadsvoorstel om financiële middelen aan te vragen voor deze ontwikkeling.

Foto en tekst Kees van den Heuvel