De Nijkerkse historicus Anton van Renssen heeft in opdracht van de bibliotheek Nijkerk een podcastserie gemaakt met de naam ‘Oorlog op de Veluwe’. De eerste aflevering van de podcastserie is vanaf morgen te beluisteren via Spotify en Soundcoud, twee podcastplatforms. De link naar de podcast is te vinden op site van de bibliotheek Nijkerk en via een link op de site van deze krant. Centraal staan negen verhalen over de Tweede Wereldoorlog en de gevolgen daarvan na 1945 die niet allemaal bekend zijn bij het grote publiek. 

Voor wie nog niet bekend is met het fenomeen podcast: een podcast is een geluidsopname van een interview over een gebeurtenis of een nieuwsfeit. De vorm varieert van puur interviews met gasten tot producties die wel wat weg hebben van hoorspelen. Van Renssen werkte in het verleden bij de radio en heeft dus veel ervaring met geluidsopnamen. Om het verhaal meer ‘lading’ te geven, laat hij regelmatig mensen van verschillende leeftijden stukjes tekst inspreken.

NIJKERK In Nijkerk belicht Van Renssen de gevolgen voor Nijkerk van de hongertochten. Ook de noodziekenhuizen die werden opgericht, komen aan bod. ,,In deze podcast maak ik gebruik van interviews met dokter Schreuder, die in de Hongerwinter de voorbijgangers onderdak bood, en zijn assistent Jan van de Mast. Met een brancard fietste Van de Mast door het vuur van de Canadezen naar het noodhospitaal. Dankzij Museum Nijkerk kon ik deze interviews opnieuw gebruiken voor de podcasts.” In een andere podcast staat de gijzeling in het Nijkerkse stadhuis centraal. ,,Ruim veertig Nijkerkers zijn als gevolg van de aanslag door het Puttense verzet op 1 oktober 1944 gegijzeld in hun eigen stadhuis. Er worden herinneringen voorgelezen van twee tienermeiden en ook vertelt de jongste, destijds achttienjarige gijzelaar van zijn vriendschap met de Duitse Willi, zijn bewaker en leeftijdgenoot.”

Lees de rest van het artikel op Stadnijkerk.nl 
Foto Margreet Noordhof