Sparta Nijkerk heeft een zeer goed begin van het seizoen achter de rug. In de eerste oefenwedstrijd zaterdag 22 juli tegen tweede divisionist Koninklijke HFC uit Haarlem werd het 2-4. Vooral in het eerste kwartier kende Sparta in Haarlem een ijzersterke start. Toen had het ook zomaar 0-5 kunnen staan. Al na drie minuten kreeg Marc van der Weijden een penalty toegewezen na een overtreding in het strafschopgebied. Hij mocht zelf achter de bal plaatsnemen. Aanvankelijk werd de bal gepareerd door de keeper maar in de rebound ging de bal er alsnog in. Nog geen minuut later scoorde Christos Ibrahim met een ongenadig mooie krulbal de 0-2, een wereldgoal vanaf een meter of twintig.  Na nog twee minuten werd wederom een penalty toegewezen na een overtreding op uitblinker Kevin Sterling. Marc van der Weijden mocht opnieuw plaatsnemen achter de bal maar ditmaal miste hij. Sterling zag daarna nog een bal langszij gaan en Marc van der Weijden zag na tien minuten de bal opnieuw gekeerd door de keeper van HFC maar anders zat er een echt een stunt in het verschiet tegen de club uit Haarlem. In de tweede helft nam Sparta wat gas terug en kwam nog maar sporadisch bij de goal van de tegenstander, maar als ze er waren werd er ook raak geschoten. Er waren goals van Frank Heus die geblesseerd het veld verliet en Stefano Fransberg. HFC dat in de tweede helft veel beter stond, scoorde tegen middels goals van Veerman en Yuya.  Na afloop van de wedstrijd was trainer Eric Speelziek trots op zijn jongens. ‘We hebben slechts één trainingsweek gehad. We waren vooral bezig met het spel zonder bal, de intensiteit van het druk zetten. Van de vier goals kwamen er drie vandaan vandaag. Dat hebben ze heel goed gedaan.’’  Kevin Sterling was in de ogen van de verslaggever de allerbeste speler, ofschoon hij niet scoorde. ‘Ja geweldig. Hij is heel goed. We hebben meer snelheid en agressie voorin erbij gekregen. Ook Christos Ibrahim heeft het hartstikke goed gedaan. Die maakte die fantastische tweede goal.’ Volgens Speelziek had daarmee vorig seizoen wellicht het verschil kunnen zijn gemaakt. ‘Maar ik ben vooral tevreden wat we getraind hebben. Balbezit, vooruit lopen met zeven mensen. Dit biedt perspectief. We spelen met veel jonge jongens. Veel basisspelers waren er niet. Er kwamen er vijf uit de onder 23.’ De zeven ontbrekende selectieleden voegen zich maandag bij de groep. ‘Het zou mooi zijn als we vrijdag tegen IJsselmeervogels weer zo starten.’   Foto’s en verslag/interview Kees van den Heuvel