Voor de laatste keer zie je hier een verhaal uit de expositie van Museum Nijkerk over de banden tussen Nijkerk en Nederlands-Indië. Deze week: de omgekomen militair Willem Kok, één van de zes mannen wiens naam te vinden is op het Indië-monument in het Van Reenenpark. 

Het monument, bedoeld om de slachtoffers te herdenken die vielen bij de Politionele acties in Nederlands Oost Indië en Nederlands Nieuw Guinea tussen 1945 en 1962, werd in 2002 onthuld. Op het monument staan zes namen van zes omgekomen militairen. Museum Nijkerk vertelt in de expositie de verhalen van deze militairen. Henk de Graaf heeft voor het museum het levensverhaal van Willem Kok opgeschreven. Hiervoor sprak hij met Kok’s familieleden: zijn neef Gerard Kok en zijn vrouw Corrie.

KOUDE WINTER Op 25 oktober 1926 wordt Kok geboren in een Rooms-Katholiek gezin bestaande uit vijf zonen en twee dochters, als oudste van zeven kinderen. Het gezin woont aan de Prinsenweg in Nijkerk. Op 20-jarige leeftijd meldt Kok zich als ‘gewoon dienstplichtige’ aan de poort van de Krayenhoffkazerne in Nijmegen op 7 november 1946. In eerste instantie blijft hij niet lang op de kazerne. Door de steenkoude winter van 1947 is het in de kazerneverblijven niet uit te houden, en krijgt hij telkens verlof. Als de winter voorbij is, gaat Kok op 14 mei 1947, net als vele andere dienstplichtigen, aan boord van de Volendam. In een brief krijgen zijn ouders instructies over hoe ze hem kunnen ondersteunen:

Lees de rest van het artikel op Stadnijkerk.nl
Foto: Museum Nijkerk