Nijkerker Gert-Jan van Esveld is van huis uit een boerenzoon, gelovig Christen en voorheen trouw CDA-stemmer, maar de kans is groot dat hij zijn stem voortaan niet meer uitbrengt op de Christen-Democraten. In een debat met Eerste Kamerlid Hugo Doornhof (CDA) voor NPO Radio1 in Nijkerk poneerde hij 1 augustus de stelling dat het CDA te weinig doet voor de agrarische wereld.

‘Ik voel me door het CDA de laatste tijd te weinig gesteund. Er zijn teveel regels en de boeren zitten teveel in het verdomhoekje. Binnen het CDA zijn er wel mensen zoals kamerlid Jaco Geurts, die er wat aan willen doen, maar over het algemeen vind ik dat het CDA niet veel tegengas geeft, terwijl ze toch in de regering zitten. Dat is gewoon lastig.’ Volgens Van Esveld wordt door de boeren al veel gedaan aan CO2- en stikstofreductie. Hij is tegen de voermaatregel van minister Schouten waarbij er minder eiwit zit in het voer en de koeien minder stikstof uitstoten. Er is daarvoor helemaal geen bewijs, aldus Van Esveld.

Hugo Doornhof gaf toe dat de boeren het inderdaad lastig hebben en dat ze het vertrouwen in de overheid soms wel eens kwijt zijn. Ten aanzien van de voermaatregel geeft hij aan dat ook de ambtenaren niet weten of het wel de oplossing is voor de veevoerdepositie. Volgens Doornhof hebben zowel het CDA als de VVD vrijdag 31 juli om die reden schriftelijke vragen gesteld.

Kees van den Heuvel