Op vrijdag 22 november debatteert het debatteam van het Corlaer College op het NK Debatteren voor Scholieren. De stellingen gaan over thema’s als stemrecht, religieuze feestdagen en gender van wereldleiders. Ruim 110 Nederlandse middelbare scholen nemen dit jaar deel aan de 22ste editie van het Nederlands Kampioenschap Debatteren voor Scholieren (havo/vwo). Scholen uit heel Nederland reizen af naar Bilthoven op 22 november. De leerlingen gaan tijdens deze editie de verbale strijd met elkaar aan over actuele en uitdagende maatschappelijke thema’s, waaronder stemrecht, religieuze feestdagen en gender van wereldleiders.  

De debatclub van het Corlaer College zal meedoen met de derde voorronde van het NK. De top tien van deze voorronde kwalificeert zich voor de finale op zaterdag 18 januari 2020 op de Radboud Universiteit in Nijmegen. De school die de finale wint, mag zich een jaar lang Nederlands Kampioen noemen. Ook worden er prijzen uitgedeeld voor beste individuele spreker en beste nieuwkomer op het toernooi.

 

De stellingen die centraal staan tijdens de voorrondes zijn:

–        Ouders moeten bij de Tweede Kamerverkiezingen een extra stem krijgen voor hun minderjarige kinderen.

–        Nationale feestdagen mogen geen religieuze grondslag meer hebben.

–        Wereldwijd moet na elke verkiezing de regeringsleider een ander geslacht hebben dan de voorganger.

 

Corlaer College

Het Corlaer College doet voor het derde jaar mee aan het NK. Twee jaar geleden waren de Nijkerkers de beste nieuwkomer in hun voorronde. Vorig jaar verbeterde de school zich tot een 31ste plek, wat net niet genoeg was voor deelname aan de finaleronde.

 

De debatclub van het Corlaer College is dit jaar gegroeid en met nieuwe debatteerders heeft de groep zich de afgelopen weken serieus voorbereid. Tijdens de generale repetitie kreeg het team hulp van drie Nijkerkse raadsleden; Patricia van Loozen (De Lokale Partij), Trudy Doornhof en Matthias Blankesteijn (beiden CDA) jureerden bij een oefendebat en gaven waardevolle feedback.

 

De vijf debatteerders van het Corlaer College zijn Sterre Blok, Puck Braat, Dalila Hadzikadunic, Loïs Hoexum en Sam Ringeling. Eva Luberti gaat mee als leerling-jurylid en zal net als Tessa Boer en Sterre Blok ook deelnemen aan het onderdeel ‘Troublespeech’.

Foto Gepko Hahn