Er lijkt een akkoord om het bouwplan Kerkplein op de Torenstraat in Nijkerk alsnog via herontwikkeling mogelijk te maken. Onder meer wordt gedacht aan een kleine uitbreiding van het aantal woningen binnen het oorspronkelijk bouwvolume (van 99 naar circa 110 woningen), het omzetten van een aantal sociale huurwoningen naar koopwoningen (rekening houdend met compensatie van huurwoningen elders in de gemeente) en het benutten van 80 parkeerplaatsen in de parkeergarage ten behoeve van het bouwplan voor het Nieuwe St. Jozef. Het bouwplan voor het Nieuwe St. Jozef is naast het Kerkplein. De komende tijd werken de betrokken partijen de planuitgangspunten inhoudelijk en financieel verder uit. Daarna volgt definitieve besluitvorming in de vorm van een aangepaste inhoudelijke kaderstelling door de gemeenteraad. Ten aanzien van het bouwplan St. Jozef ligt het ontwerpbestemmingsplan overigens vanaf 16 november zes weken ter inzage. Omwonenden krijgen een brief over de ter inzage legging. In de periode dat het plan ter inzage ligt kan iedereen een zienswijze bij de raad indienen. Na afloop van deze periode wordt er een reactie toegevoegd aan de eventuele zienswijzen. Dan wordt ook gekeken of het door de zienswijzen nodig is om het ontwerpbestemmingsplan aan te passen.

Het bouwplan Kerkplein wordt ontwikkeld door de initiatiefnemers Smink, Van Wijnen en de Woningstichting Nijkerk. Eerder heeft de gemeenteraad inhoudelijke kaders gesteld, maar heeft de voorgestelde financiële kaders voor het Bouwplan Kerkplein waaronder de aankoop van het openbare bronpunt voor parkeren, verworpen. De reden daarvoor lag hoofdzakelijk in de juridische en financiële risico’s van het onder de kostprijs exploiteren van het beoogde bronpunt, volgend uit onder meer de Wet markt en overheid. Hierdoor kwam het tot op heden niet tot een financiële kaderstelling.

Wethouder Esther Heutink-Wenderich: “Want we balen allemaal van die lelijke, lege plek in het historisch centrum.” De parkeerplekken voor het Nieuwe St. Jozef worden dus in het Bouwplan Kerkplein uitgevoerd. De twee projecten zijn daardoor voortaan inhoudelijk, procesmatig en financieel aan elkaar verbonden. Een vastgesteld bestemmingsplan voor St. Jozef is nu een randvoorwaarde voor WSN om bindende afspraken te maken over de afname van parkeerplaatsen onder Bouwplan Kerkplein. De verdere kaderstelling voor Bouwplan Kerkplein en het vaststellen van het bestemmingsplan voor St. Jozef gaan tegelijkertijd naar de gemeenteraad. Dat is waarschijnlijk in het tweede kwartaal van 2024. Wanneer de gemeenteraad de plannen goedkeurt, betekent dit dat naar verwachting in 2025 gestart kan worden met de ontwikkeling van het Kerkplein.

Foto en bron Kees van den Heuvel