‘Gooi maar neer, want ze ruimen het hier toch op’. Dat hoorde Thom Muller een meisje tegen haar broertje zeggen. Thom is vrijwilliger bij de zwerfafvalbrigade in Hoevelaken. Met zijn 81 jaren raapt hij twee keer per week de rommel op die anderen van zich af smijten.

De zwerfafvalbrigade in Hoevelaken heeft twee afdelingen: een voor het dorp en een voor het bos. Er zijn zeventien vrijwilligers die het dorp schoon houden. Ieder heeft z’n eigen gebied en bepaalt zelf wanneer hij/zij afval gaat rapen. Hoevelaker Thom Muller (Leiden, 1937) werkte jarenlang bij DHV in Amersfoort, waar hij zich bezig hield met afvalwaterbehandeling. Thom houdt de Wiekslag, Brink, Westerdorpsstraat in het centrum en de Oosterdorpsstraat bij. Dat is eigenlijk teveel voor hem. Hij had graag meegedaan met de zes vrijwilligers die het bos één keer per maand schoonmaken, maar hij loopt niet meer zo makkelijk. Thom ergerde zich dood aan de troep. “In plaats van achter de geraniums te zitten – ik heb trouwens heel mooie geraniums thuis – besloot ik er wat aan te doen”, zegt hij. “Je ziet vaak jongelui op de bankjes zitten. Ze verorberen hun lunch en gooien blikjes en plastic afval zonder nadenken op de grond. Ze steken een sigaretje op en even later ligt de peuk er ook bij. Als ik hun troep opraap heb ik wel eens de vraag gekregen: heeft u soms een taakstraf?”

Coördinator van de zwerfafvalbrigade Hoevelaken Bianca ter Rahé zegt dat het niet alleen de jeugd is die rommel maakt. “In het bos vinden we onder struiken vaak lege flessen waar sterke drank in heeft gezeten. Dat zal niet alleen van jongeren afkomstig zijn. We vinden trouwens ook wietzakjes. Op straat worden asbakken leeggegooid waarvan je denkt: is dit nodig? We kunnen extra vrijwilligers gebruiken. We hebben bijvoorbeeld nog niemand die Veenlanden schoon houdt.”

Span je op deze manier niet het paard achter de wagen? Is het niet een kwestie van fatsoen en opvoeding om je rommel niet op straat te gooien? Thom: “Bij jongerencentrum Blits is het altijd brandschoon, maar bij de boodschappenkarretjes liggen zelfs dozen op de grond. Bij de geldautomaat van de Rabobank liggen altijd veel bonnetjes. Ik heb de bank gebeld om te vragen of daar iets aan gedaan kan worden. Een medewerkster zei dat de bonnetjes met enige vertraging uit de automaat komen. Dan zijn veel mensen al weggelopen. Ik ben benieuwd of ze dat gaan oplossen. Wat ook zou helpen is als de supermarkten de broodjes voor de lunch niet meer in grote zakken zouden meegeven. Meer afvalbakken plaatsen is wenselijk. En vaker legen.”

Bianca: “De meeste vrijwilligers willen zelfstandig werken zodat ze niet vastzitten aan tijden. Oud-wethouder Wim van Veelen werkt ook bij de zwerfafvalbrigade. De samenwerking met de gemeente verloopt prima. Na afloop van de markt maakt een veegwagen van de gemeente het plein schoon. De mikpunten langs de fietspaden werken goed. Er ligt weliswaar veel afval naast, maar dat ligt dan in ieder geval bij elkaar. We hebben al veel bereikt.”

Bianca doet mee met dit initiatief omdat zij een negatief probleem wil omzetten in een positieve actie.

De vrijwilligers van de zwerfafvalbrigade werken met een grijper, afvalzakken en een reflecterend hesje van de gemeente. “Goed spul”, zegt Thom. “Je kunt er ook klein afval mee oppakken. Zodra ik een volle zak heb, stuur ik een app of e-mail naar de gemeente. Ze komen het afval dan dezelfde dag nog bij mij thuis ophalen.”

Voor informatie kunnen mensen contact opnemen met de coördinator van de zwerfafvalbrigade Hoevelaken, Bianca ter Rahé. Zij is bereikbaar op het e-mailadres famterrahe@gmail.com.

 

Bron: Nijkerk Nu. Interview en foto: Yvonne Krol.