Wim van Veelen (PRO21) keert niet meer terug als wethouder in het nieuwe college. De 63-jarige Hoevelaker was samen met Nadya Aboyaakoub kandidaat om de ene beschikbare wethouderszetel te vullen en die keuze is in het voordeel uitgevallen van laatstgenoemde. Voor Wim van Veelen rest alleen nog een plek in de gemeenteraad, waarin hij met 500 voorkeursstemmen is gekozen. ‘Ik was beschikbaar en uiteraard is het jammer dat je niet voort kunt bouwen op de ervaring die je de afgelopen drie jaar hebt ingezet, maar ik kan leven met de keuze die is gemaakt. Ik denk dat we daarmee potentieel een mooi nieuw college krijgen.’

Wat wordt jouw toekomst?

Wim van Veelen: ‘Ik neem mijn plek in in de gemeenteraad. Of ik fractievoorzitter word, is nog niet aan de orde geweest. Daar hebben we ook nog geen gedachten over ontwikkeld. Ik laat het aan de fractie over. Ik ga verder op zoek naar ander werk. Ik hoop dat die twee dingen te combineren blijven. Ik word over een paar weken 64 en dat is niet echt een leeftijd waarbij je op de arbeidsmarkt kunt scoren. De tijd zal het leren.’

Het is niet gebruikelijk dat een wethouder weer raadslid wordt.

Wim van Veelen: ‘Ik ben vrij kort aangetreden. Ik vond dat ik mij beschikbaar moest stellen voor de verkiezingen om te zien of ik überhaupt een mandaat heb. Met 500 voorkeursstemmen bleek dat mandaat er te zijn. Dat geeft mij het gevoel dat wordt gewaardeerd wat je hebt gedaan.’

Je had een behoorlijk zware portefeuille. Ik kan me voorstellen dat je ook een klein beetje opgelucht bent.

Wim van Veelen: ‘Ik moet eerlijk zeggen, wat bij mij overheerst is eigenlijk: Verdomme, dat ik de dingen niet af kan maken. Dat zit zo in mijn genen. Het is ook zo onnatuurlijk dat je dingen moet afbreken. Maar dat is inherent aan het systeem. Dat overheerst bij mij boven het feit dat het wethouderschap een zware belasting was.’

Wat zul je het meeste missen?

Wim van Veelen: ‘Ik moet eerlijk zeggen: ik heb een prachtige periode gehad. We hebben de grote verandering gedaan. We hebben onszelf hier opnieuw uitgevonden. Dat je daarvan deel hebt kunnen uitmaken en je bijdrage aan hebt kunnen leveren. Dat geeft me echt een goed gevoel. Ik ben trots op wat er nu staat en hoe we nu aan het werk zijn.’

Interview en foto Kees van den Heuvel