Nederland telt 82 gemeenten met het predicaat ‘fairtrade’. Daarnaast zijn er 142 gemeenten en 5.550 landelijke organisaties die streven naar het drijven van eerlijke handel. De gemeente Nijkerk zit daar helaas nog niet bij, melden vrijwilligers van de plaatselijke Wereldwinkel-organisatie.

NIJKERK – Helene van Leuven is al jaren vrijwilliger bij de Wereldwinkel aan de Gasthuisstraat 4. “Nog steeds leven wereldwijd ruim een miljard mensen in extreme armoede. Door te zorgen voor meer eerlijke handel, stellen we boeren en producenten in ontwikkelingslanden in staat om hun levensomstandigheden te verbeteren en te bouwen aan een betere toekomst voor hun bedrijf, hun familie én hun omgeving. Inmiddels werken bijna twee miljoen producenten, boeren en arbeiders volgens de fairtrade richtlijnen. Ruim zes miljoen mensen profiteren zelfs van de neveneffecten van eerlijke handel.”

Ook als eenling kun je iets doen aan de armoede in de wereld, vindt Helene van Leuven: ”Koop gewoon altijd zoveel mogelijk fairtrade producten en stimuleer je omgeving hetzelfde te doen. Met een landelijke campagne van de Wereldwinkel worden gemeenten, scholen, winkels, groothandelaren en vele anderen aangezet om het fairtradeprincipe te gaan hanteren. Om een product fairtrade te kunnen noemen, moeten alle partijen in de handelsketen aantonen dat zij aan de internationale principes van fairtrade voldoen.”

”Naast fairtrade producten verkoopt Wereldwinkel Nijkerk een duurzaam randassortiment, zoals de bekende Dopper waterflessen en het biologisch afbreekbare Zuperzozial servies”, zegt Sjanie Versluijs. Zij helpt al vele jaren in de winkel. “Mensen die bij ons cadeautjes of voedingsmiddelen kopen, helpen direct mee aan het verbeteren van de positie van mensen in ontwikkelingslanden. Onze vrijwilligers helpen niet alleen klanten in de winkel, maar verzorgen ook de inrichting en de inkoop.”

Wereldwinkel Nijkerk staat wel voor geheel nieuwe uitdagingen. Sinds Jumbo-supermarkt is verhuisd, is de loop naar de Gasthuisstraat er een beetje uit, vinden de vrijwilligers. Verhuizen naar het centrum is geen optie. Helene van Leuveren: “We kunnen eenvoudigweg de hoge huren daar niet betalen. We zijn een non-profit winkel. De marge waar we mee werken, is net genoeg voor de huur van ons huidige pand en gas, water en licht. Daarnaast hebben we gemerkt dat onze winkel niet bij iedereen bekend is, terwijl we toch steeds op braderieën en de Boerenmaandag staan.”
Waar de Wereldwinkel Nijkerk ook mee te maken hebben, is de nieuwe werkkostenregeling voor kerstpakketten. Van Leuveren: ”De Belastingdienst heeft beperkingen opgelegd aan onbelaste schenkingen. We maken leuke pakketten op maat voor bedrijven die daarmee ook duurzaam bezig zijn. Om deze uitdagingen het hoofd te bieden hebben we jonge enthousiastelingen nodig met frisse ideeën en verstand van marketing. Vrijwilligerswerk voor fairtrade staat goed op je curriculum vitae. Bedrijven zijn sneller geneigd iemand aan te nemen die zich belangeloos voor anderen inzet.”

Wereldwinkel Nijkerk is bereikbaar op tel. 033-2463695 en via secretariaat@wereldwinkelnijkerk.nl.
Informatie is eveneens te vinden op www.wereldwinkelnijkerk.nl en www.fairtradegemeenten.nl.

Tekst: Yvonne Krol / Nijkerk Nu

Op foto: Sjanie Versluijs (l.) en Helene van Leuven.  (Foto: Yvonne Krol)