Bron en Foto: Nijkerk Nu – Yvonne Krol
De vrijwilligers van Buurtbemiddeling Nijkerk wordt circa 60 keer per jaar ingeschakeld bij burenruzies. In de overlast top vijf van de gemeente Nijkerk staan: geluidsoverlast, dieren en kinderen, parkeerproblemen, tuin- en grondgeschillen en elkaar lastig vallen of pesten. In de zomer, als mensen veel meer buiten actief zijn, of hun ramen open hebben staan, is er een piek in het aantal aanvragen tot bemiddeling.

Buurtbemiddeling Nijkerk is neutraal, oordeelt niet, heeft geheimhoudingsplicht en is gratis. De organisatie luistert naar de betrokkenen en probeert te bemiddelen. De oplossing van het probleem moet van de buren zelf komen. Dat werkt beter dan wanneer iemand anders een oplossing oplegt.

Janny en haar man Jan Waanders zijn vrijwilligers van het eerste uur bij Buurtbemiddeling Nijkerk. “We waren net met pensioen, maar voelden ons nog niet versleten”, zegt Janny. “We wilden zinvol bezig zijn en hebben in 2006 gereageerd op een advertentie van Buurtbemiddeling. Nadat we een cursus met succes hadden afgerond, zijn we heel officieel geïnstalleerd door toenmalig burgemeester De Vries.” Buurtbemiddeling ligt in het verlengde van het vroegere werk van Janny en Jan Waanders. Janny: ”Jan is bij de politie geweest en ik was doktersassistente. Daarnaast heb ik pastoraal werk in de kerk gedaan. We hebben dus altijd veel contact met mensen gehad.”

Coördinator Astrid Hofman legt uit wat buurtbemiddeling inhoudt. “Het is een samenwerkingsverband tussen gemeente, politie, woningcorporaties en welzijnsorganisaties. In de gemeente Nijkerk coördineert Welzin uit Amersfoort de werkzaamheden. Als we een melding krijgen, kijk ik welke vrijwilligers het meest geschikt zijn om ernaar toe te gaan. Ik kan kiezen uit een team van tien vrijwilligers. Er gaan altijd twee vrijwilligers naar een ruzie toe. In de zomer krijgen we vaak een hausse aan meldingen vanwege rokerige en stinkende barbecues en harde muziek uit openstaande ramen en deuren. We kunnen altijd meer vrijwilligers gebruiken. Gemiddeld worden ze één keer per twee maanden ingezet. Bij escalatie of zorg verwijzen we naar andere instanties.”

Janny: “Bij een ruzie bellen we eerst bij Buur A aan en laten hem zijn verhaal doen. Daarna gaan we naar Buur B, leggen uit waar we voor komen en laten ook hem zijn verhaal doen. Als de buren bereid zijn met elkaar te praten, is al veel bereikt. Soms lukt dat niet, hoor. Dan doen ze de deur niet open of worden we weggewuifd. In het merendeel van de gevallen lukt het om een gesprek op neutraal terrein te arrangeren. Vaak weten mensen niet van elkaar welke overlast ze veroorzaken. Als Buur A niet weet dat Buur B net een nachtdienst achter de rug heeft en wil slapen, weet Buur A niet dat zijn radio stoort. Als je dat eenmaal van elkaar weet, kun je onderling afspraken maken wanneer je muziek gaat draaien of gaat klussen.”

“Onze folders liggen bij de bibliotheken en huisartsen”, laat Astrid weten. “We zien steeds meer zelfmelders. Die zijn gemotiveerd om problemen op te lossen. Ook het feit dat wij worden ingeschakeld heeft al een impact. Het is een signaal voor de buurman dat iemand last van hem heeft.”
Janny: “Na zes weken bellen we om te vragen hoe het is. Vaak horen we dat er iets ten positieve is veranderd. Dat is een kroontje op je werk. Iedereen wil toch een fijne plek om te wonen.”

Buurtbemiddeling Nijkerk is telefonisch bereikbaar op werkdagen van 09.00 tot 13.00 uur op tel. 033 – 4692420.
Meer informatie is ook te vinden op www.problemenmetjeburen.nl.