Maandagavond 18 september presenteerde de dialooggroep Wonen en Woonomgeving het document ‘Liefde voor Nijkerk’ aan de Nijkerkse politiek. In dit document staan vijftien uitgewerkte voorstellen van de dialooggroep. De voorstellen zijn onderverdeeld in drie groepen: Voorstellen gericht op lokaal beleid; Onderzoek en/of herijking van het huidige gemeentelijk beleid; Nieuwe/innovatieve voorstellen ten behoeve van de Woonbeleving. Uit de voorstellen blijkt, dat deze binnen de (financiële) kaders van de gemeenteraad passen. 

Voorstellen gericht op lokaal beleid

Bij de voorstellen die gericht zijn op het lokale beleid, heeft de dialooggroep meegedacht over onderwerpen die de vakspecialisten aandroegen. De gemeente heeft daarbij een trekkersrol. Veranderingen in de wereld, zoals bijvoorbeeld klimaatverandering, demografische ontwikkelingen enzovoorts, gaan steeds sneller en zijn ook heel divers. De gemeente Nijkerk moet op deze ontwikkelingen anticiperen en vooruit kijken. Om de eigen inwoners binnen de gemeentegrens geschikte woonruimte te kunnen blijven aanbieden, moet de gemeente kwalitatieve groei toestaan. Alle nieuwbouw en verbouw dient klant- en toekomstgericht te gebeuren.

Verder doet de dialooggroep  verschillende suggesties om in 2035 klimaatneutraal te zijn. Een voorbeeld daarvan is, dat  er alleen nog maar aardgasloze nieuwbouw mag plaatsvinden. Daarnaast stellen de dialooggroepleden diverse maatregelen voor die in het nieuwe Gemeentelijk Rioleringsplan kunnen worden opgenomen om effecten van klimaatverandering het hoofd te bieden. Met het tijdelijk bufferen van regenwater, het ‘ontstenen’ van tuinen en het ontkoppelen van regenwater aan het riool, zet de gemeente stappen in de goede richting.

Ook draagt de dialooggroep ideeën aan voor een nieuw afvalbeleidsplan. Door deze wijzigingen kan de gemeente in 2020 het afvalscheidingspercentage verhogen van 63% naar 75%. Zowel de gemeente als haar inwoners dragen zo samen bij aan een duurzame en toekomstgerichte leefomgeving.

Voorstellen gericht op onderzoek en/of doorontwikkeling van het huidige gemeentelijk beleid

Voorstellen gericht op onderzoek of doorontwikkeling van het huidige beleid hebben een gezamenlijke trekkersrol van gemeente en samenleving nodig. De dialooggroep wil de (landschappelijke) kwaliteit van het Hoevelakens bos en de cultuurhistorische waarde van het landgoed verbeteren. Het bos is te klein om in het toenemende gebruik te voorzien. Bovendien zijn er geen goede voorzieningen om de bezoekers te faciliteren. Dit kan veranderen door het Hoevelakense Bos als onderdeel van de Groene Buffer uit te werken (breder te trekken en qua gebruik te verbinden met het buitengebied).

Om alle inwoners en (agrarische) bedrijven op korte termijn voldoende digitaal bereikbaar te maken, moet de gemeente aansluiten bij de glasvezelcampagne van CIF in 2018. Dit is al opgestart en de gemeente kan dit stimuleren door onder andere ambassadeurs te werven in het betreffende gebied.

In Nijkerk worden instrumenten die bescherming van cultuurhistorische elementen en ruimtelijke kwaliteit mogelijk maken, soms niet of soms slechts in beperkte mate ingezet. Dit blijkt uit een eerste inventarisatie. De dialooggroep stelt voor om deze inventarisatie af te ronden en voor te leggen aan de Nijkerkse politiek.

Een ander voorstel is het houden van een quickscan om de onveilige verkeerssituaties in de gemeente in beeld te brengen. Vervolgens moeten er dan maatregelen komen ter verbetering van de verkeersveilig-heid. Speciale aandacht moet er zijn voor een veiliger en prettiger verkeersnetwerk in het buitengebied. Daarmee verbetert de kwaliteit van wonen, sport en recreatie van het buitengebied, maar ook de onderlinge bereikbaarheid van de kernen. Een voorlichtingscampagne kan hierbij behulpzaam zijn.

Nieuwe/innovatieve voorstellen ten behoeve van de Woonbeleving

De nieuwe voorstellen ten behoeve van de woonbeleving worden opgepakt door de samenleving zelf. Kunst, cultuur en natuur geven een gemeente schoonheid, duurzaamheid en diversiteit. Dan is er respect, herkenbaarheid en liefde voor de plek waar men woont: de gemeente Nijkerk. Om de woonbeleving nog prettiger te maken, wil de dialooggroep fijne speel- en voetbalveldjes, die via een app makkelijk te vinden zijn. Een actualisatie van het speelruimteplan zal plaatsvinden, waarbij aandacht is voor de wensen van de gebruikers.

Aeres Nijkerk (Groenhorst College)  stelt 2,5 Hectare grond ter beschikking voor een grote pionier-, leer-, speel- en werkplaats. Doel is, mensen te laten ontdekken hoe we een duurzame, groene en gezonde toekomst kunnen vormgeven. Dit terrein zal de komende jaren worden ontwikkeld tot Landgoed Luxool, een leerdomein voor een groene toekomst. Onderdelen zouden bijvoorbeeld een voedselbos, een ecologische kinderboerderij en moestuinen kunnen zijn.

Een ander voorstel  dat Nijkerk mooier maakt, is het laten inzaaien van een natuurstrook op de akkers van boeren. De bloemrijke randen zijn bovendien goed voor (weide)vogels, vlinders en insecten. De gemeente Nijkerk zou een vergoeding moeten geven voor het inzaaien van de randen.

Ook op het gebied van cultuur en culturele herkenbaarheid heeft de dialooggroep enkele voorstellen. Het zou bijvoorbeeld mooi zijn als men bij binnenkomst van Nijkerk, de gemeente niet alleen aan het plaatsnaambord herkent, maar ook door beelden. De groep noemt dit  ‘De Poorten van Nijkerk’. Aan de acht belangrijke invalswegen komen beelden met een herkenbaar deel (beeldend voor Nijkerk) dat op iedere locatie terugkomt en een specifiek detail voor Nijkerk en de specifieke plek van het beeld.

Gerelateerd hieraan zou er een functionele zit/beeldroute kunnen komen langs de speerpunten van Nijkerk. De zit/beeldroute bestaat uit bijzonder vormgegeven zitbanken/ fietsenstallingen/ bezinnings-plekken die herkenbaar zijn voor de locatie.

Tenslotte vindt de dialooggroep het belangrijk dat er een CultuurNetwerk komt. Dit netwerk

heeft een adviserende taak op het gebied van cultuur, monumenten, recreatie, onderhoud en cultuurevenementen. Daarnaast onderhoudt zij actief de contact tussen de gemeente en de inwoners en benadert zij actief kunstenaars/specialisten (o.a. atelierbezoek). Er is over dit voorstel  een verbinding gelegd met de dialooggroep Leefstijl.

Reactie gemeenteraad 

Alle gemeenteraadsfracties spraken hun waardering uit voor het geleverde werk van de dialooggroep. Veel voorstellen spreken de raadsleden aan. Ze kijken uit naar de uitwerking en uitvoering. Vragen waren er nog over het wel of niet gewenst zijn van een oostelijke rondweg. De dialooggroep antwoordde daarop, dat het niet aan deze groep is om daarover te beslissen. De dialooggroep heeft dit onderwerp alleen benoemd om een discussie op gang te brengen. Verder vroegen raadsleden waarom het aandachtspunt over groenonderhoud niet is opgepakt. Daar liggen volgens raadsleden verbeterkansen.Dit onderwerp is echter onbesproken gebleven, vanwege de complexiteit en de hoeveelheid onderwerpen dat bij het cluster Wonen en Woonomgeving hoort. De dialooggroep heeft zich gefocust op andere thema’s. Volgens de gemeenteraad toonde de uitkomsten van deze dialooggroep aan, dat ‘Samen aan Zet’ geslaagd is!

Reactie College van b en w

Wethouder Van Veelen, die veel van de onderwerpen uit deze dialooggroep in zijn portefeuille heeft, gaf aan dat hij veel van de onderwerpen herkent. Hij  vindt dat er in het proces van ‘Samen aan Zet’ een mooie stap voorwaarts is gezet en prees de groep voor het feit dat de voorstellen budget-neutraal uitgevoerd kunnen worden. Ook wethouder Aboyaakoub was verheugd over de inzet van deze betrokken groep mensen. Zij gaf aan dat ze in de  voorstellen al heel veel kennis en wijsheid terugziet. Ze vindt het bovendien heel mooi dat de groep al goed heeft gekeken naar dwarsverbindingen met andere dialooggroepen. Het is belangrijk om de ingezette beweging van samen Nijkerk, voort te zetten en elkaar te blijven ontmoeten.

Vervolg van het proces

Er werden 15 voorstellen gepresenteerd, waarvan 14 voorstellen worden voorgedragen aan de gemeenteraad. Eén van de voorstellen moet nog verder worden uitgewerkt, zeker voor wat betreft het afwegen van alle belangen en het voldoen aan de voorwaarden van de raad. Voor dat voorstel vraagt de dialooggroep  meer tijd en de mogelijkheid om extra ambtelijke  ondersteuning in te zetten om het voorstel samen uit te werken. Dit komt in het raadsvoorstel te staan, waar de procesbegeleiders van de dialooggroep de komende tijd aan werken. De gemeenteraad gaf aan, uit te zien naar  het raadsvoorstel waarin alle  ideeën van de dialooggroep terugkomen.

Achtergrondinformatie

Het document met voorstellen en achtergrondinformatie is te lezen op de website http://samenaanzet.nijkerk.eu . Daar staan ook de visie en een filmpje over het proces van de Dialoog.