De gemeente Nijkerk gaat meer inzetten op versterking van de ondersteuning bij Mantelzorg, aangezien wordt verwacht dat de komende jaren het beroep op mantelzorgers zal groeien. Uit cijfers is verder gebleken dat 1 op de 10 mantelzorgers zich namelijk zwaar belast voelt. Bij mantelzorgondersteuning gaat het om het verminderen van de ervaren belasting van de mantelzorger. Evengoed gaat het ook om het versterken van wat er goed gaat. Dat laatste is belangrijk, omdat veel mantelzorgers niet benaderd willen worden als iemand die alleen maar belast wordt.

 

Vanuit bureau Spectrum is onderzoek verricht en zijn aanbevelingen gedaan: het daadwerkelijk bereiken van de mensen die zorgen voor een naaste is belangrijk, omdat dat de voorwaarde is om hen te kunnen versterken, verlichten en verbinden.

Voorbeelden om extra mee aan de slag te gaan zijn:

  • Permanent via een diversiteit aan (social)media en communicatiemiddelen aandacht schenken aan de rol, positie, draagkracht en -last van mantelzorgers.

-lnformatiemateriaal ontwikkelen t.b.v. diverse groepen beroepskrachten, vrijwilligers, werkgevers e.a., waar nodig gericht op specifieke groepen mantelzorgers

  • ln samenwerking met diverse andere partijen (gebiedsteams, (zorg)organisaties, bedrijven, kerken, scholen voor jonge mantelzorgers etc.) presentaties op maat verzorgen over de rol, positie en inzet van mantelzorgers.

 

Mantelzorgers voelen zich gesterkt als ze weten dat er iemand is die met hen meedenkt. Dit kan via het eigen netwerk, cliëntondersteuning of zorgmaatjes (vrijwilligers). Indien nodig kan deze taak overgenomen worden door een professional. De gemeente Nijkerk hecht er ook waarde aan de mantelzorgers in hun regie en positie te versterken. Om dít te bereiken wordt voorgesteld extra te

investeren op:

  • Mantelzorgers individueel of groepsgewijs via workshops of cursussen een luisterend oor bieden, met hen meedenken over hoe zij zelf sterker kunnen staan (empowerment), hulp durven vragen, zorg kunnen regelen in samenspraak met anderen, eigen netwerk versterken, leefstijltips ter preventie.

  • Verzamelen van meer methodieken/materialen om mee te kunnen werken. T.b.v. diversiteit in het ondersteuningsaanbod.

  • Uitbreiden van ontmoetingsactiviteiten/ lotgenotencontact voor mantelzorgers