De grootste speelgoedwinkelketen van Nederland, Intertoys, vraagt uitstel van betaling aan. In tien jaar tijd is de verkoop van speelgoed in winkels gehalveerd, meldt het concern. Welk gevolg dit heeft voor de Intertoys-winkel in Nijkerk is nog moeilijk te voorspellen. Eigenaar Henk van Boeijen, die franchiser is, was met vakantie en niet bereikbaar voor commentaar. Tegen de Stad Nijkerk zegt hij: ,,Ik weet er het fijne nog niet van, maar ik weet wel dat wij speelgoed blijven verkopen aan de Langestraat. Voorlopig zal er helemaal niks veranderen”, reageerde hij op het nieuws dat Intertoys uitstel van betaling heeft aangevraagd.

De top van Intertoys meent dat er een stevige reorganisatie nodig is. Hoe die er uit gaat zien, wil het bedrijf dinsdag nog niet zeggen. De surseance van betaling geldt voor de Nederlandse activiteiten. Voor de winkels en het personeel zijn er voorlopig nog geen gevolgen. Tijdens de surseance blijven de winkels open.  

„Wij betreuren de huidige onzekerheid die dit creëert voor iedereen bij Intertoys inclusief medewerkers, franchisenemers en leveranciers, maar de marktontwikkelingen in de afgelopen jaren geven geen ander alternatief. Wij zijn met een aantal partijen in gesprek over verdere samenwerking en zullen ons uiterste best doen dit proces op een zo goed mogelijke wijze voor alle betrokkenen uit te voeren”, zegt Roland Armbruster, ceo van Intertoys.

Intertoys werd, met inbegrip van alle winkels van Bart Smit en Toys XL en de circa 4000 werknemers, eind 2017 door Blokker verkocht aan de Britse investeerder Alteri.

Intertoys werd in 1976 opgericht in Gouda en heeft zo’n 500 winkels in Nederland, België, Duitsland en Luxemburg. Intertoys, Bart Smit en Toys XL zijn de afgelopen tijd zo goed als allemaal door Blokker samengevoegd tot het merk ’Intertoys’.