De mogelijkheid om honden uit te laten in het Hoevelakense Bos wordt danig vergroot, maar dan moeten de honden in het belangrijkste deel van het bos wel aangelijnd blijven. Dat staat in de ontwikkelingsvisie Ons Hoevelakense Bos. Op dit moment konden honden nog vrij rondlopen in het grote bos, daar dienen ze straks te worden aangelijnd. In het noordelijke deel van het bos (bij camping Overbos) is het straks verboden om honden uit te laten en alleen ten westen (restaurant Old Peppermill) en zuiden (Doggenaar) van het gebied is het straks mogelijk honden vrij te laten loslopen, waar dat thans nog verboden was.

 

Samen met de hondenbezitters worden de routes en de inrichting van de losloopgebieden verder uitgewerkt in het uitvoeringsplan. Daarbij wordt nadrukkelijk aandacht besteed aan maatregelen om fietsers en loslopende honden te scheiden ten bate van de veiligheid met bijvoorbeeld een sloot of beplanting. Ten noorden van de Nijkerkerstraat zijn honden niet welkom. Hier ligt de nadruk op natuur en ecologie en is het de wens om de ree weer een plek in het bos te geven. Dit gaat niet samen met honden. Ook op een eventuele nieuwe routestructuur ten oosten van het Hoevelakense Bos zijn honden niet welkom, zoals nu al het geval is op het Laakse Pad (klompenpad). Eventuele routes zullen hier over particulier eigendom en door agrarisch gebied lopen wat niet samen gaat met honden.

Tot slot wordt gepleit voor meer losloopgebieden in de regio. Met name in Vathorst Amersfoort ontbreken nu losloopgebieden. Met meer losloopgebieden zal de druk op het Hoevelakense Bos, en daarmee het conflict met andere gebruikers,verminderen.

Kees van den Heuvel